Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā būs skatāma Aijas Jurjānes izstāde "Karalienes virtuves"

Aija Jurjāne. Bērns, kas neko negrib. 1994. Audekls, eļļa. Fragments. Zuzānu kolekcija. Foto: Normunds Brasliņš

Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā būs skatāma Aijas Jurjānes izstāde "Karalienes virtuves"

No 2024. gada 2. marta līdz 19. maijam Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenās ēkas 4. stāva un Kupola zālēs (Rīgā, Jaņa Rozentāla laukumā 1) noritēs Aijas Jurjānes gleznu un zīmējumu izstāde “Karalienes virtuves”.

Aija Jurjāne (1944–2015) ir savdabīga Latvijas laikmetīgās glezniecības pārstāve, kuras veikums jaunākajai paaudzei un plašākai publikai palicis mazāk zināms. Pirmais solis Jurjānes mantojuma izpētē bija 2021. gadā izdotais monogrāfiskais mākslas albums “Jaunības avots. Aija Jurjāne” (izdevniecība “Neputns”, sastādītāja Sandra Krastiņa), taču viņas daiļrade vienuviet apjomīgā izstādē nekad iepriekš nav tikusi apkopota.

Aiju Jurjāni varētu dēvēt par vienu no pirmajām, maigajām balsīm feminisma ideju laukā Latvijas mākslā. Visu mūžu Aijas glezniecības virstēma bija viņas ģimene un ar ģimenes dzīvi saistītā ikdiena. Kādā 20. gadsimta 90. gadu intervijā žurnālam “Sieviete” māksliniece atzinās, ka, viņasprāt, “netikšana glezniecībā tālāk par savu ģimeni ir kaut kas nenormāls”. Tas apliecina, ka tā saucamā ģimenes, bērnu un “sieviešu” tēma Latvijas mākslā ilgu laiku pēc noklusējuma tikusi vērtēta kā nenopietnā, ne-lielā, ne-īstā. Varam tikai iztēloties, kādu spiedienu nācies izturēt Aijai, spītīgi turoties pie “nenormālās” tematikas visa mūža garumā.

Muzeja izstādes konceptuālo rāmi veido septiņas dažādas virtuves – ideju un fiziskās telpas, kas harmoniski transformējas viena otrā, risinot stāstu par Aiju Jurjāni kā trīs bērnu mammu, kā skolotāju un mācekli, kā sievu un sievieti, kas nenovērsās no novecošanas procesa, bet, tieši pretēji, iekļāva to mākslas darbos.

Sieviešu dzīves virtuve nav vienīgi materiālā telpa, vēsturiski ir pastāvējušas daudz un dažādas slēptas telpas, kurās viņas veikušas savus “necilos” darbus. Ar uzmanību un vērību Aija Jurjāne lūkojusies uz tik prozaiskām lietām kā apkures katls vai gāzes plīts, lauvmutīte piemājas dārzā vai sīpolu virtene lielacainā trikotāžas tirgus tarbā. Piefiksējot šķietami pieticīgo rutīnu un pievēršoties virtuvei kā pilntiesīgai satura un formas nesējai, Jurjāne izveidojās par vienu no pirmajām māksliniecēm, kura spēja pierādīt, ka sievietes telpa ir ļoti atšķirīga no vīrieša telpas. Viņa pārstāja izlikties, ka virtuves mākslinieču dzīvēs nepastāv vai ka “īstai māksliniecei” par katru cenu jāapgūst prasme šīs virtuves ignorēt.

Izstādes veidotāju komanda nepiekrīt apgalvojumam, ka feminisms Latvijas vizuālajā mākslā ir teorijas pārsātināts ienācējs no Rietumiem. Tas ir bijis dzīvāks par dzīvu jau krietni sen. Vēl pirms jebkādām vietējām teorijām un aprakstiem feminisma tēmas ir izlauzušās daudzu Latvijas vecākās paaudzes mākslinieču daiļradē. Mūsu goda lieta ir sākt to visu apzināt un analizēt, lai spētu izvietot pirmos atskaites punktus nesenajā mākslas vēsturē. Aija Jurjāne ir mūsdienām neparasti jauneklīga, asprātīga māksliniece, kura ir gleznojusi tā, it kā būtu apzinājusies, ka līdz galam viņu sapratīs vien kāds nākotnes skatītājs – mēs.

Teksts: Rasa Jansone

Izstādes kuratori: Rasa Jansone, Ieva Jurjāne, Kristīne Jurjāne, Pāvils Jurjāns
Izstādes producente: Ieva Kalnača, Projektu vadības nodaļas vadītāja / Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, E: Ieva.Kalnaca@lnmm.lv


Aija Jurjāne. Bez nosaukuma. 2008. Papīrs, akvarelis. Ģimenes īpašums. Publicitātes foto

SAISTĪTIE PASĀKUMI

  • 3. martā plkst. 12.00 Sarunas muzejā: Aija Jurjāne. Karalienes virtuves

Tikšanās un pastaiga ekspozīcijā ar projekta radošo komandu – Rasu Jansoni, Ievu Jurjāni, Kristīni Jurjāni un Jēkabu Jurjānu.

Izstāde gleznās un zīmējumos atklāj septiņas tematiskas karalienes “virtuves”, kas vienlaicīgi ir ideju un fiziskas telpas un harmoniski pāriet viena otrā, veidojot stāstu par Aiju Jurjāni kā mammu, skolotāju un mācekli, kā sievu un sievieti, kura mākslā fiksēja pilnu dzīves spektru, nenovēršoties arī no sava novecošanas procesa. Visu mūžu mākslinieces glezniecības virstēma ir bijusi ģimene – vīrs, trīs bērni un mazbērni.

Saruna kopā ar projekta radošo komandu – Rasu Jansoni, Ievu Jurjāni, Kristīni Jurjāni un Jēkabu Jurjānu – ļaus tuvāk iepazīt Aijas Jurjānes daiļradi un personību, aplūkojot dažādās ekspozīcijas sadaļas un uzdodot sev interesējošos jautājumus.

Izglītības programma “Sarunas muzejā” ir tematisks pasākums – ekskursija-stāstījums-diskusija muzeja ekspozīcijā, kas piedāvā unikālu iespēju daudzpusīgāk un dziļāk iepazīt jaunākās izstādes un dažādus ar tām kontekstuāli saistītus jautājumus. Klausoties interesantā stāstījumā un iesaistoties diskusijā, ne vien apmeklētāji, bet arī sarunu īpašie viesi – mākslinieki, dizaineri, izstāžu kuratori, mākslas vēsturnieki, filozofi u.c. – sev un citiem atklāj daudz jauna par mākslas un kultūras vērtībām un aktualitātēm.

Mērķauditorija: jaunieši, pieaugušie, seniori. Aicināti visi interesenti!
Pasākuma valoda: latviešu
Norises vieta: LNMM galvenā ēka / 4. stāva izstāžu zāles, Kupola zāle (5. stāvā)
Norises ilgums: 60–90 minūtes
Dalības maksa: ieejas biļete izstādē. GADA BIĻETES īpašniekiem ieeja ir bez maksas
Vietu skaits neierobežots. Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama

Papildu informācija: ekskursijas@lnmm.lv, (+371) 67 324 461

  • 11. aprīlī plkst. 11.00 Senioru rīti muzejā: Aija Jurjāne. Karalienes virtuves

Aicinām seniorus uz tikšanos ar mākslas zinātnieku Eduardu Dorofejevu, lai tuvāk iepazītu mākslinieces Aijas Jurjānes daiļradi izstādē “Karalienes virtuves”.

Atceroties seno gudrību, ka mākslinieks ir cilvēks, kurš saglabā bērnības redzējumu pieaugušo dzīves vērojumā, var droši apgalvot, ka Aija Jurjāne bija viena no retajām māksliniecēm, kas ienesa latviešu stājglezniecībā 20. gadsimta 2. pusē bērnišķīgi tīras fantāzijas atmosfēru. Viņas glezniecības valodas unikalitāte – spēja pārvērst rutīnas apburtās ikdienas dzīves ainas atraisītā, svinīgā un radošā piedzīvojumā. Autores darbos sievietes tēls atmet tam laikam tipisku stingro heroismu, iemainot to pret iejūtīgi psiholoģisko dzīves vērošanu.

Aijas Jurjānes daiļradi visa mūža garumā ietekmēja trīs galvenās dzīves lomas: mamma, mākslas pedagoģe un namamāte. Tomēr arī šajā pienākumu virpulī viņai izdevās saglabāt Mērijai Popinsai līdzīgu talantu ar glezniecības palīdzību izdzenāt uz dzīves ceļa sastopamas skumjas, bēdas un šaubas.

Ekskursijas laikā mēģināsim ieraudzīt, kā Aija Jurjāne izmantoja autobiogrāfiskos motīvus savā jaunradē, kas veido gleznotājas neparasto stilu, un meklēsim atbildi uz jautājumu: kādu vietu Aija Jurjāne ieņem Latvijas 21. gadsimta mākslā?

Senioru rīti piedāvā interesentiem nesteidzīgā atmosfērā iedziļināties aktuālo izstāžu mākslas darbos un muzeja speciālista vadībā uzzināt gan par mākslinieku personību, gan sociālo fonu un mākslas kontekstu, kas ietekmējuši viņu daiļradi un izveidojuši attiecīgā autora rokrakstu.

Mērķauditorija: seniori. Norise pieejama cilvēkiem ar kustību traucējumiem
Pasākuma valoda: latviešu
Norises vieta: LNMM galvenā ēka / 4. stāva izstāžu zāles, Kupola zāle (5. stāvā)
Norises ilgums: 60–90 minūtes
Dalības maksa: ieejas biļete izstādē. GADA BIĻETES īpašniekiem ieeja ir bez maksas
Vietu skaits neierobežots
Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama
Papildu informācija: ekskursijas@lnmm.lv, (+371) 67 324 461

  • 14. aprīlī plkst. 12.00 Atvērtā ekskursija: Aija Jurjāne. Karalienes virtuves (ar zīmju valodas tulkojumu)

Izstādē “Karalienes virtuves” pirmo reizi apvienots tik apjomīgs Aijas Jurjānes radošais mantojums. Autores glezniecības valodas unikalitāte ir spēja pārvērst rutīnas apburtās ikdienas dzīves ainas atraisītā, svinīgā un radošā piedzīvojumā un parādīt to kā iedvesmas avotu, mākslinieciska satura un formas nesēju. Viņas darbos sievietes tēls atmet tam laikam tipisko stingro heroismu, iemainot to pret iejūtīgi psiholoģisku dzīves vērošanu.

Ekskursijas laikā kopā ar mākslas zinātnieku Eduardu Dorofejevu un zīmju valodas tulci Egiju Salacieti iepazīsim mākslinieces daiļradi, kas izstādē konceptuāli veido septiņas dažādas karalienes virtuves – ideju un fiziskas telpas, kas, harmoniski pārejot viena otrā, stāsta par Aiju Jurjāni un viņas dažādajām dzīves lomām – mammu, skolotāju, mācekli, sievu un sievieti.

Programma “Atvērtās ekskursijas: Atklāj mākslas pasauli” LNMM notiek katra mēneša otrajā svētdienā, sniedzot iespēju personām ar dzirdes traucējumiem izzināt gan Latvijas mākslas vēstures aizraujošākos stāstus un meistardarbus pastāvīgajās ekspozīcijās, gan šībrīža mākslas aktualitātes muzeja izstāžu zālēs. Līdztekus gida stāstījumam dalībnieki ir aicināti uzdot sev interesējošus jautājumus un iesaistīties savstarpējās sarunās, lai interaktīvā un iekļaujošā veidā atklātu mākslas daudzveidību.

Mērķauditorija: jaunieši, pieaugušie, seniori. Personas ar dzirdes traucējumiem
Pasākuma valoda: latviešu zīmju valoda
Norises vieta: LNMM galvenā ēka / 4. stāva izstāžu zāles, Kupola zāle (5. stāvā)
Norises ilgums: 60 minūtes
Dalības maksa: ieejas biļete izstādē. GADA BIĻETES īpašniekiem ieeja ir bez maksas
Vietu skaits neierobežots
Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama
Papildu informācija: ekskursijas@lnmm.lv, (+371) 67 324 461

  • 19. aprīlī plkst. 17.30 Piektdienas meistarklase: Tulpes portrets

Aicinām apmeklēt radošo nodarbību mākslinieces un muzejpedagoģes Diānas Dimzas-Dimmes vadībā izstādē “Aija Jurjāne. Karalienes virtuves”.

Ekspozīcijā apskatāmi koša kolorīta darbi, kuros atspoguļotas dažādas mākslinieces Aijas Jurjānes ikdienas dzīves ainas. Gan atsevišķos akvareļos, gan gleznās redzami arī ziedu motīvi, kas uzrunā ar krāsu dažādību un nenoliedzamu daiļumu.

Piektdienas meistarklasē pētīsim ziedu, īpaši pavasara ziedu karalienes – tulpes – formu, krāsu un telpiskumu. Pēc izstādes apmeklējuma meistarklases dalībnieki attīstīs idejas par savas ziedu studijas – tulpes portreta – radīšanu. Kopā ar mākslinieci Diānu Dimzu-Dimmi dalībniekiem būs iespēja pilnveidot ziedu anatomijas zīmēšanas un gleznošanas prasmes, strādājot ar akvareļu zīmuļiem un krāsām.

Mērķauditorija: jaunieši, pieaugušie, seniori. Aicināti visi interesenti!
Pasākuma valoda: latviešu (uzdevums var tikt izskaidrots arī angļu vai krievu valodā)
Norises vieta: LNMM galvenā ēka
Norises ilgums: 120 minūtes
Materiāli līdzņemšanai: visi darbam nepieciešamie materiāli tiks nodrošināti
Vēlams ierasties ērtās drēbēs
Dalības maksa: 15,00 EUR no personas
Vietu skaits ierobežots
Dalība ar iepriekšēju pieteikšanos: ekskursijas@lnmm.lv, (+371) 67 324 461

  • izstādes laikā Nodarbība skolēniem: Klusās dabas stāsti

Aicinām skolēnu grupas uz nodarbību izstādē “Aija Jurjāne. Karalienes virtuves”, kurā dalībnieki atklās gleznotājas māksliniecisko pasaules redzējumu un piedalīsies aizraujošā kompozīcijas un zīmējuma radīšanas aktivitātē. Mērķauditorija: 1.–12. klases skolēni

Norises pirmajā daļā aplūkosim izstādi un iepazīsimies ar klusās dabas tematiku Aijas Jurjānes daiļradē. Viņas gleznas stāsta par vienkāršo lietu skaistumu, tēlaini parādot cilvēka ikdienas dzīves tuvākos priekšmetus un viņa izpratni par apkārtējo pasauli. Turklāt klusajās dabās var ieraudzīt perspektīvas izmantojumu, dažādu objektu proporcijas un saikni ar priekšmetisko pasauli, kur ikvienai lietai ir sava vēsture.

Nodarbības otrajā daļā skolēni muzejpedagoga vadībā sadalīsies grupās un veidos paši klusās dabas uzstādījumu, kuru zīmēs no dažādiem skatpunktiem.

Pasākuma valoda: latviešu (uzdevums var tikt izskaidrots arī angļu vai krievu valodā)
Norises vieta: LNMM galvenā ēka / 4. stāva izstāžu zāles, Kupola zāle (5. stāvā)
Norises ilgums: 90 minūtes
Materiāli līdzņemšanai: eļļas pasteļu krītiņi vai krāsainie zīmuļi
Dalības maksa: 5,00 EUR no skolēna
Vietu skaits ierobežots. Maksimālais dalībnieku skaits grupā – 25
Dalība ar iepriekšēju pieteikšanos: ekskursijas@lnmm.lv, (+371) 67 324 461


Aija Jurjāne. Plīts, pieliekamā durvis ar Karavadžo kalendāru. 2012. Papīrs, akvarelis. Ģimenes īpašums. Publicitātes foto

DARBA LAIKS:

Otrdienās, trešdienās, ceturtdienās 10.00–18.00, kase 10.00–17.30
Piektdienās 10.00–20.00, kase 10.00–19.30
Sestdienās, svētdienās 10.00–17.00, kase 10.00–16.30
Pirmdienās slēgts

Muzejs ir slēgts oficiālajās svētku dienās: 1. janvārī, Lielajā Piektdienā, Lieldienās, Līgo un Jāņu dienās (23.–24. jūnijā), Ziemassvētkos (25.–26. decembrī), 31. decembrī.

Preses materiālu sagatavoja: Nataļja Sujunšalijeva, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja preses centra vadītāja. E: pr.service@lnmm.lv
www.lnmm.lv