Plakāts Lieldienu pasākumiem Jūgendstila muzejā ar pūpoliem un jēriņu ganībās

Attēls veidots no muzeja “Rīgas Jūgendstila centrs” kolekcijas atklātnes. Dizaina autors: Gatis Buravcovs

Lieldienas muzejā “Rīgas Jūgendstila centrs”

No 26. marta līdz 7. aprīlim muzeja “Rīgas Jūgendstila centrs” apmeklētājus priecēs izstāde “Jūgendstila Lieldienas” – svētku noskaņās rotāts interjers, ko veidojusi māksliniece Tamāra Čudnovska, un pavasarim raksturīgi simtgadīgi priekšmeti no muzeja krājuma. Pie ieejas muzejā būs iespēja nofotografēties jūgendstila laika atklātnē ar Lieldienu gaili, košu olu un pūpoliem.

Tradicionāli muzejs “Rīgas Jūgendstila centrs” iepazīstina apmeklētājus ar mākslas un sadzīves tradīcijām 20. gs. sākumā. Gada ritējums un gadalaiku maiņa dabā atspoguļojas arī interjera rotājumos. Telpu dekorēšanai jūgendstila laikā Lieldienās izmantoja kā dabīgos, tā arī mākslīgos ziedus, kuru izgatavošana attīstījās 19. gadsimtā. Pavasara ziedi un pūpoli, tamborēti groziņi un zīda lentas, krāsainas oliņas – to visu var aplūkot mākslinieces Tamāras Čudnovskas radītajās Lieldienu kompozīcijās, kādas savulaik namamātes veidoja, gaidot svētkus un domājot par mājokļa izdaiļošanu. Varēs iepazīt gan senas dekorēšanas tradīcijas, gan materiālu daudzveidību: zīda audums, kreppapīrs, metāls, porcelāns, vasks un pat cukurs. Uzmanību noteikti piesaistīs neparasta vaska ziedu kompozīcija un dekoratīvs Lieldienu koks ar putniem. 

Interjerā būs apskatāmi simtgadīgi priekšmeti no muzeja krājuma un svētku galda klājums ar īpašiem, baltiem porcelāna un stikla traukiem ar pavasara ziedu apgleznojumiem.

Visiem interesentiem būs iespēja nofotografēties pie muzeja ieejas Strēlnieku ielā, kur būs novietota Lieldienu atklātne cilvēka augumā. Tajā attēlotie bērni ar pūpoliem, krāsainām olām un košu gaili no jūgendstila laika aicinās iejusties sirsnīgā Lieldienu gaisotnē. Stends pie muzeja atradīsies no 26. marta līdz 7. aprīlim.

Muzejs Alberta ielā 12 (ieeja no Strēlnieku ielas) Lieldienu laikā atvērts no plkst. 10.00 līdz 18.00 katru dienu, izņemot pirmdienas.

Vairāk par Lieldienu pasākumiem pilsētā var uzzināt tīmekļvietnēs riga.lv un kultura.riga.lv, kā arī sekot līdzi jaunumiem sociālā tīkla "Facebook" lapās “Rīga” un “Rīgā notiek”.

Papildu informācija: Iveta Sproģe, Rīgas valstspilsētas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības muzeja “Rīgas Jūgendstila centrs” projektu vadītāja. E-pasts: iveta.sproge@riga.lv

Muzejs „Rīgas Jūgendstila centrs” Alberta ielā 12 (ieeja no Strēlnieku ielas) atvērts no 10.00 līdz 18.00 katru dienu, pirmdienās slēgts.