Lipkes memoriālā atklās kanādiešu autores Šelijas Sandersas grāmatu “Okupācijas meitas” par Latvijas ebreju dzimtas likteņiem

Lipkes memoriālā atklās kanādiešu autores Šelijas Sandersas grāmatu “Okupācijas meitas” par Latvijas ebreju dzimtas likteņiem

Kanādiešu rakstniece un žurnāliste Šelija Sandersa gadiem pētījusi savas ebreju dzimtas sieviešu vēsturi, viņas ģimene nāk no Rīgas. Grāmata “Okupācijas meitas” (Daughters of the Occupation) ir viņas otrais romans. “Man bija jāsaprot, kas īsti Rīgā notika ar manu dzimtu, jo vecmamma par to nemīlēja runāt,” raksta Sandersa. “Viņai sāpēja tas, ka tuvākie cilvēki guļ bedrēs, bez savas kapavietas, bez vārda, bez pēcnācējiem.”

Lipkes memoriāls aicina 7. jūlijā, plkst. 17.00 apmeklēt šīs grāmatas atklāšanu un tikšanos ar autori. Sandersas daiļdarba sižeta centrā ir trīs sieviešu likteņi - Rumbulas slaktiņā izdzīvojusī Mirjama, viņas meita Ilana un mazmeita Sāra, kura, par spīti padomju okupācijai,1970. gados ierodas Rīgā, lai noskaidrotu patiesību par vecmammas Mirjamas pārdzīvoto Otrajā pasaules karā.  

Šellija Sandersas rakstnieces balss nav atdalāma no divdesmit gadus ilgās žurnālistes pieredzes. Lai gan “Daughters of the Occupation” ir daiļliteratūra, tās pamatā ņemti patiesi notikumi no padomju un nacistu okupētās Rīgas, rakstniece iepazinusies arī ar Holokaustā izdzīvojušo, piemēram, Frīdas Mihelsones un Zeldas Šepšelovičas atmiņām. Stāstā nozīmīga loma ir atvēlēta arī ķīpsalniekam, ebreju glābējam Žanim Lipkem. 

New York Times bestselleru autores Lūsijas Adlingtones (The Dressmakers of Auschwitz) par šo romānu raksta:
Sandersas "Okupācijas meitas" ir prasmīgi veidota personisko un nacionālo traumu sāga, tas ir stāsts par nedrošu cerību draudpilnā pasaulē, kurā trīs sieviešu paaudzes cenšas saprast, kas viņas ir, no kurienes nākušas un kā justies brīvām." 

"Okupācijas meitas" ir emocionāli piesātināts romāns par upurēšanos, kara traumām, izturību un izdzīvošanu, ko pieredzējušas trīs sieviešu paaudzes, grāmata tapusi, iedvesmojoties no patiesiem notikumiem Otrā pasaules kara laikā Latvijā.  

1940. gada vasarā Mirjamas Talanas ierastā dzīve tiek sagrauta. Kamēr viņai dzimst otrais bērns, dēls Moņa, padomju karaspēks iebrūk Latvijā un ieņem galvaspilsētu Rīgu.

 Talani ir ebreji, padomju vara konfiscē Mirjamas vīra Maksa uzņēmumu, padzen no ģimenes mājas, atstājot viņus bez iztikas lidzekļiem.  

Gadu vēlāk Rīgā ienāk nacisti. Viņi nogalina Maksu un sāk ebreju vajāšanas. Baidoties par savu jaundzimušo dēlu un mazo meitu Ilanu, Miriama lūdz savu uzticamo mājkalpotāju viņus paslēpt un neizpaust viņu ebreju izcelsmi.  Trīsdesmit gadus pēc kara 24 gadus vecā Sāra Birna Čikāgā sēro par savas mātes Ilanas pāragro nāvi. 

Bēres apmeklē Sāras vecmāmiņa Miriama, kura viņai ir sveša un nepazīstama. Šī tikšanās paver durvis uz  ģimenes noslēpumiem, par kuriem līdz šim ģimene klusējusi. Sāra iztaujā Mirjamu par kara laika pagātni, bet Mirjama tos atklāj tikai slimības drudža mākta. Viņa lūdz Sāru atrast dēlu, kuru viņa atstājusi Latvijā.  Padomju Latvijā Sārai šajos meklējumos palīdz profesors Rodžers. Pietuvojoties patiesībai, Sāra saprot, ka viņas meklējumiem var būt postošas sekas.  Grāmata "Okupācijas meitas" (The Daugters of the Occupation) ir  emocionāli spēcīgs stāsts par ģimeni un kara postu, kas sagrauj vairākas paaudzes, tas  pēta, kā ģimenēs tiek pārmantotas traumas, un izgaismo to spēku un žēlastību, kas var būt kopīgs paaudžu paaudzēm. Grāmata balstīta uz rakstnieces Šelijas Sandersas ģimenes atmiņām. 

The Washington Post raksta: "Šī aizraujošā romāna nosaukums attiecas ne tikai uz Latvijas holokausta upuriem, bet arī uz viņu pēcnācējiem, kas sevī joprojām nes savu senču traumas."

 

Info: Lolita Tomsone, lolita.tomsone@lipke.lv, tel. 28293474