LNMM skatāma amerikāņu fotogrāfa Sandro Millera darbu sērija

LNMM skatāma amerikāņu fotogrāfa Sandro Millera darbu sērija

No 2023. gada 26. augusta līdz 29. oktobrim Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenās ēkas Kupola zālē (Rīgā, Jaņa Rozentāla laukumā 1) būs skatāma starptautiski pazīstamā amerikāņu fotogrāfa Sandro Millera darbu sērija “Malkovičs, Malkovičs, Malkovičs: veltījums fotogrāfijas meistariem”.

Izstāde rīkota sadarbībā ar Madrides kultūras projektu kompāniju diChroma photography. Unikālā fotomākslas ekspozīcija ir divu radoši spilgtu personību – itāļu izcelsmes amerikāņu fotogrāfa Sandro Millera (Sandro Miller, SANDRO) un ievērojamā amerikāņu kino un teātra aktiera Džona Malkoviča (John Malkovich) – kopdarbs. Viņus saista gadiem ilga draudzība, un Malkovičs vairākkārt bijis Millera modelis.

Darbu sērijā “Malkovičs, Malkovičs, Malkovičs: veltījums fotogrāfijas meistariem” (“Malkovich, Malkovich, Malkovich: Homage to Photographic Masters”) Sandro Millers pārfrazē vairāku 20. gadsimta fotogrāfijas klasiķu veidotos attēlus – gan slavenību portretus, gan nepazīstamu cilvēku tēlus, kuri kļuvuši slaveni pateicoties konkrētām fotogrāfijām. Parafrāzēs ir rekonstruētas oriģinālo, ikonisko fotogrāfiju kompozīcijas, apgaismojums, modeļu pozas un ietērps. Tikai attēlotās personas – Ērvinga Penna stūrī iedzītais Trūmens Kapote, Bērta Stērna izģērbtā Merilina Monro, Dorotejas Langes klasiskā imigrantu māte, Ričarda Avedona vīrs ar bitēm, Roberta Mapltorpa pašportrets un daudzas citas – ir aizstātas ar vienu pašu… Džonu Malkoviču. Mākslinieku – fotogrāfa un aktiera – tandēms veido aizraujošu un kritisku spēli starp kanonizētajiem attēliem un to atkārtojumiem, ironiski komentējot atsevišķu personību un tēlu ietekmi fotogrāfijas attīstībā.

Sandro Millers (1958) ir guvis izcilus panākumus reklāmas un portretu fotogrāfijā, sadarbojoties ar ietekmīgiem zīmoliem (“American Express”, “Coca-Cola”, “BMW”) un žurnāliem (“Forbes”, “GQ”, “Esquire”). Paralēli viņš attīsta mākslas projektus foto un kino jomā. Autora personālizstādes rīkotas Atlantijas okeāna abās pusēs – sākot no mājām Čikāgā līdz Eiropas un Āzijas muzejiem un izstāžu zālēm.

Rīgā aplūkojamā darbu sērija izpelnījusies plašu atzinību – bijusi daudzkārt izstādīta, reproducēta un recenzēta. Tagad, deviņus gadus pēc pirmās eksponēšanas Katrīnas Edelmanes galerijā Čikāgā (Catherine Edelman Gallery, 2014) un spožas prezentācijas nozīmīgajā Arlas foto festivālā (Les Rencontres d’Arles Photographie, 2015), tā būs pieejama arī interesentiem Latvijā. Jāatzīmē, ka 2015. gadā SANDRO projekts ir saņēmis prestižo Lucie Foundation balvu kategorijā “International Photographer of the Year”.

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs izsaka pateicību visiem projektā iesaistītajiem, īpašu paldies sakot uzņēmējam Dmitrijam Krupņikovam par dalību izstādes norises organizēšanā un virzībā.

Projektu realizē:
Kultūras projektu kompānija diChroma photography / Madride, Spānija
Latvijas Nacionālais mākslas muzejs / Rīga, Latvija
Projektu atbalsta:
ASV vēstniecība Latvijā, nodibinājums “Nākotnes atbalsta fonds”, SIA “Bormio” un Dmitrijs Krupņikovs
Projekta kuratores:
Anna Morine (Anne Morin) / diChroma photography, Spānija
Inese Baranovska, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja vadītāja / Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, Latvija
Astrīda Rogule, Laikmetīgās mākslas kolekcijas glabātāja / Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, Latvija
Izstādes dizaina koncepcija un grafiskā identitāte: Artūrs Analts, mākslinieks
Tehniskā realizācija: “Yes We Can”

 Sandro Millers. Endijs Vorhols / Zaļā Merilina, 1962. 2014. © Sandro Miller / Courtesy Gallery FIFTY ONE Antwerp

SAISTĪTIE PASĀKUMI:

  • 24. augustā  plkst. 16.30–18.00 Lekcija: Sandro Millera daiļrade

Starptautiski pazīstamais itāļu izcelsmes amerikāņu fotogrāfs Sandro Millers (Sandro Miller, 1958) guvis izcilus panākumus reklāmas un portretu fotogrāfijā, sadarbojoties ar ietekmīgiem zīmoliem un žurnāliem. Paralēli viņš attīsta mākslas projektus foto un kino jomā. Autora personālizstādes rīkotas Atlantijas okeāna abās pusēs – sākot no mājām Čikāgā līdz Eiropas un Āzijas muzejiem un izstāžu zālēm.

Tikšanās ar Sandro Milleru sniegs vienreizēju iespēju iepazīties ar spilgtu personību un uzzināt vairāk par viņa radošo veikumu, īpaši izceļot darbu sēriju “Malkovičs, Malkovičs, Malkovičs: veltījums fotogrāfijas meistariem”, kas tapusi 2014. gadā un izpelnījusies plašu atzinību – bijusi daudzkārt izstādīta, reproducēta un recenzēta. Tajā mākslinieks pārfrazē vairāku 20. gadsimta fotogrāfijas klasiķu veidotos attēlus – gan slavenību portretus, gan nepazīstamu cilvēku tēlus, kuri kļuvuši slaveni pateicoties konkrētām fotogrāfijām. Parafrāzēs ir rekonstruētas oriģinālo, ikonisko fotogrāfiju kompozīcijas, apgaismojums, modeļu pozas un ietērps.

Mērķauditorija: profesionāļi, jaunieši, pieaugušie, seniori. Aicināti visi interesenti!
Pasākuma valoda: angļu, bez tulkojuma latviešu valodā
Norises vieta: LNMM galvenā ēka / Konferenču zāle (1. stāvā)
Norises ilgums: 90 minūtes
Dalības maksa: ieejas biļete izstādē. GADA BIĻETES īpašniekiem ieeja ir bez maksas. Vietu skaits ierobežots. Nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās, aizpildot anketu.
Papildu informācija: ekskursijas@lnmm.lv, (+371) 67 324 461

  • 9. septembrī Muzeja mākslas studija “Es un māksla”: Portrets, portrets, portrets

plkst. 11.30–13.30 Es un māksla II (bērni no 10 gadu vecuma, jaunieši, pieaugušie, seniori);
plkst. 12.00–13.00 Es un māksla I (ģimenes ar bērniem vecumā no 4 līdz 10 gadiem).

Nodarbības vada muzejpedagoģe un māksliniece Diāna Dimza-Dimme.

Iedvesmojoties no izstādes “Sandro Millers. Malkovičs, Malkovičs, Malkovičs: veltījums fotogrāfijas meistariem”, ikviens tiek aicināts iejusties mākslinieka lomā un plašāk iepazīt portretu mākslas pasauli.

Nodarbībā atklāsim un iedziļināsimies portretistu mākslinieciskajos paņēmienos, lietojot tikai melnbaltu krāsu gammu. Pētīsim cilvēka izteiksmes ekspresiju un attēla kompozīciju, lai radītu aizraujošus un personiskus zīmējumus, kas sasaucas ar starptautiski pazīstamā fotogrāfa Sandro Millera daiļradi.

Studijas “Es un māksla” nodarbībās muzejs piedāvā apmeklētājiem iepazīt mākslu caur personīgo pieredzi, pašiem veicot radošu uzdevumu un analizējot mākslas darbu saturu, tehniku, domāšanas principus un personības. Galvenā vērība tiek veltīta dažādu mākslas veidu izpratnei, attīstot individuālu skatījumu un vērtējumu, kā arī formu veidošanas prasmes. Katru nedēļu pievēršamies jaunai tēmai un uzdevumam.

Mērķauditorija: bērni no 9 gadu vecuma, jaunieši, pieaugušie, seniori. Aicināti visi interesenti! Priekšzināšanas nav nepieciešamas.
Pasākuma valoda: latviešu. Uzdevums var tikt izskaidrots arī angļu vai krievu valodā.
Norises vieta: LNMM galvenā ēka
Norises ilgums: 90–120 minūtes
Materiāli līdzņemšanai: grafīts, ogle un flomāsteri
Dalības maksa: jauniešiem, pieaugušajiem, senioriem – 7,00 EUR, bērniem līdz 18 gadu vecumam – 5,00 EUR. Ukrainas pilsoņiem dalība bez maksas.
Vietu skaits neierobežots. Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama
Papildu informācija: ekskursijas@lnmm.lv, (+371) 67 324 461

  • 10. septembrī  plkst. 12.00  Sarunas muzejā: Sandro Millers un fotogrāfijas klasiķi

Tikšanās un pastaiga izstādē ar projekta kuratorēm Astrīdu Roguli un Inesi Baranovsku.

Izstāde “Sandro Millers. Malkovičs, Malkovičs, Malkovičs: veltījums fotogrāfijas meistariem” rāda divu radoši spilgtu personību – itāļu izcelsmes amerikāņu fotogrāfa Sandro Millera (Sandro Miller) un ievērojamā amerikāņu kino un teātra aktiera Džona Malkoviča (John Malkovich) – kopdarba rezultātu. Mākslinieku – fotogrāfa un aktiera – tandēms veido aizraujošu un kritisku spēli starp kanonizētajiem attēliem un to atkārtojumiem, ironiski komentējot atsevišķu personību un tēlu ietekmi fotogrāfijas attīstībā.

Sarunā ar izstādes komandu aicinām iepazīt ekspozīciju un atklāt pasaulslavenā fotomākslinieka darbu tapšanas aizkulises.

Izglītības programma “Sarunas muzejā” ir tematisks pasākums – ekskursija-stāstījums-diskusija muzeja ekspozīcijā, kas piedāvā unikālu iespēju daudzpusīgāk un dziļāk iepazīt jaunākās izstādes un dažādus ar tām kontekstuāli saistītus jautājumus. Klausoties interesantā stāstījumā un iesaistoties diskusijā, ne vien apmeklētāji, bet arī sarunu īpašie viesi – mākslinieki, dizaineri, izstāžu kuratori, mākslas vēsturnieki, filozofi u.c. – sev un citiem atklāj daudz jauna par mākslas un kultūras vērtībām un aktualitātēm.

Mērķauditorija: jaunieši, pieaugušie, seniori. Aicināti visi interesenti!
Pasākuma valoda: latviešu
Norises vieta: LNMM galvenā ēka / Kupola zāle (5. stāvā)
Norises ilgums: 60 minūtes
Dalības maksa: ieejas biļete izstādē. GADA BIĻETES īpašniekiem ieeja ir bez maksas
Vietu skaits neierobežots
Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama
Papildu informācija: ekskursijas@lnmm.lv, (+371) 67 324 461

  • 28. septembrī plkst. 11.00 Senioru rīti muzejā: Sandro Millera daiļrade un Džons Malkovičs

Aicinām seniorus apmeklēt un iepazīt Sandro Millera personālizstādi “Malkovičs, Malkovičs, Malkovičs: veltījums fotogrāfijas meistariem”, uzzināt par tajā apskatāmajiem darbiem un tēmām, kas aktualizē vairāku 20. gadsimta fotogrāfijas klasiķu radītus fotouzņēmumus.

Unikālā fotomākslas ekspozīcija ir divu radoši spilgtu personību – itāļu izcelsmes amerikāņu fotogrāfa Sandro Millera (Sandro Miller) un ievērojamā amerikāņu kino un teātra aktiera Džona Malkoviča (John Malkovich) – kopdarba rezultāts. Viņus saista gadiem ilga draudzība, un Malkovičs vairākkārt bijis Millera modelis.

Eksponētajā darbu sērijā Sandro Millers pārfrazē vairāku 20. gadsimta fotogrāfijas klasiķu veidotos attēlus – gan slavenību portretus, gan nepazīstamu cilvēku tēlus, kuri kļuvuši slaveni pateicoties konkrētām fotogrāfijām. Parafrāzēs ir rekonstruētas oriģinālo, ikonisko fotogrāfiju kompozīcijas, apgaismojums, modeļu pozas un ietērps. Tikai attēlotās personas ir aizstātas ar vienu pašu… Džonu Malkoviču.

Senioru rīts sāksies ar individuālu izstādes apskati, ko rosinām ieplānot pirms sarunas daļas sēdvietās plkst. 11.00, kad muzeja speciālists pastāstīs par Sandro Millera daiļradi, sadarbību ar Džonu Malkoviču un izstādē redzamo. Mākslinieku – fotogrāfa un aktiera – tandēms rada aizraujošu un kritisku spēli starp kanonizētajiem attēliem un to atkārtojumiem, ironiski komentējot atsevišķu personību un tēlu ietekmi fotogrāfijas attīstībā.

Neiztrūkstoša pasākuma fāze būs vadītāja sagatavots jautājums klātesošajiem, kas rosinās viedokļu apmaiņu, palīdzot tuvoties dziļākai mākslas darbu būtības izpratnei. Noslēgumā apmeklētāji vēlreiz varēs izstaigāt izstādi un, iespējams, ieraudzīt tajā ko jaunu.

Senioru rīti piedāvā interesentiem nesteidzīgā atmosfērā iedziļināties aktuālo izstāžu mākslas darbos un muzeja speciālista vadībā uzzināt gan par mākslinieku personību, gan sociālo fonu un mākslas kontekstu, kas ietekmējuši viņu daiļradi un izveidojuši attiecīgā autora rokrakstu.

Mērķauditorija: seniori
Pasākuma valoda: latviešu
Norises vieta: LNMM galvenā ēka / Kupola zāle (5. stāvā)
Norises ilgums: 40–60 minūtes
Dalības maksa: ieejas biļete izstādē. GADA BIĻETES īpašniekiem ieeja ir bez maksas
Vietu skaits neierobežots. Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama.
Papildu informācija: ekskursijas@lnmm.lv, (+371) 67 324 461

  • 8. oktobrī plkst. 12.00 Ekskursija ar zīmju valodas tulkojumu: Sandro Millera veltījums fotogrāfijas meistariem

Mākslas zinātnieka Eduarda Dorofejeva un zīmju valodas tulces Egijas Salacietes vadībā tikšanās dalībnieki iepazīs izstādi “Sandro Millers. Malkovičs, Malkovičs, Malkovičs: veltījums fotogrāfijas meistariem”, atklājot fotomākslas autorus un darbus, kas savulaik iedvesmojuši starptautiski pazīstamo fotogrāfu Sandro Milleru.

Ekspozīcija sniedz ieskatu divu izcilu radošo personību – itāļu izcelsmes amerikāņu fotogrāfa Sandro Millera (Sandro Miller) un ievērojamā amerikāņu kino un teātra aktiera Džona Malkoviča (John Malkovich) – kopdarbā. Viņus saista gadiem ilga draudzība, un Malkovičs vairākkārt bijis Millera modelis. Mākslinieku tandēms rada aizraujošu un kritisku spēli starp kanonizētajiem attēliem un to atkārtojumiem, ironiski komentējot atsevišķu tēlu ietekmi fotogrāfijas attīstībā.

Līdztekus gida stāstījumam klātesošie aicināti uzdot sev interesējošus jautājumus un iesaistīties savstarpējās sarunās ar ekskursijas vadītāju, lai interaktīvā un iekļaujošā veidā atklātu vizuālās mākslas pasauli.

Lai veicinātu mākslas, kultūras un informācijas pieejamību dažādām sabiedrības grupām, Latvijas Nacionālais mākslas muzejs piedāvā iepazīt daudzveidīgo mākslas pasauli, apmeklējot ekskursijas ar zīmju valodas tulkojumu, kas īpaši pielāgotas nedzirdīgām personām. Atvērtās ekskursijas norisinās vienu reizi mēnesī, svētdienā, plkst. 12.00.

Mērķauditorija: nedzirdīgas personas vecumā no 14 gadiem
Pasākuma valoda: latviešu zīmju valoda
Norises vieta: LNMM galvenā ēka / Kupola zāle (5. stāvā)
Norises ilgums: 60 minūtes
Dalības maksa: ieejas biļete izstādē. GADA BIĻETES īpašniekiem un personām ar I un II grupas invaliditāti ieeja ir bez maksas. Vietu skaits ierobežots. Dalība ar iepriekšēju pieteikšanos, aizpildot anketu pirms nodarbības
Papildu informācija: ekskursijas@lnmm.lv, (+371) 67 324 461

www.lnmm.lv
​www.twitter.com/lnmm_muzejs

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenā ēka / Jaņa Rozentāla laukums 1, Rīga
DARBA LAIKS:
Otrdienās, trešdienās, ceturtdienās 10.00–18.00, kase 10.00–17.30
Piektdienās 10.00–20.00, kase 10.00–19.30
Sestdienās, svētdienās 10.00–17.00, kase 10.00–16.30
Pirmdienās slēgts

Sandro Millers. Filips Halsmans / Salvadors Dalī, 1954. 2014. © Sandro Miller / Courtesy Gallery FIFTY ONE Antwerp

Augšējais attēls: Sandro Millers. 2017. Fotogrāfija. © Marc Hauser / Courtesy Gallery FIFTY ONE Antwerp

Preses materiālu sagatavoja: Nataļja Sujunšalijeva, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Preses centra vadītāja. E: pr.service@lnmm.lv