Mākslas muzejs "Rīgas birža" piedāvā: koncertstāsts "Slavas dziesma Rīgai"

Mākslas muzejs "Rīgas birža" piedāvā: koncertstāsts "Slavas dziesma Rīgai"

Svētdien, 2023. gada 20. augustā, plkst. 16.00 Mākslas muzejā "Rīgas birža" (Doma laukumā 6, Rīgā) būs iespēja piedzīvot koncertstāstu “Slavas dziesma Rīgai”, kurā apvienosies mūzikas, dejas un dzejas māksla. Koncertā piedalīsies daudzsološā un talantīgā jaunā dziedātāja Ilze Grēvele-Skaraine, baroka dejotāja Stella Lazda, aktieris un stāstnieks Ivo Martinsons, kā arī senās mūzikas ansamblis “Amber Baroque Ensemble”.

Programmā iekļauta 17. un 18. gadsimta komponistu Johana Sebastiana Baha, Johana Valentīna Mēdera, Izabellas Leonardas, Džovanni Legrenci, Klaudio Monteverdi un Dītriha Bukstehūdes mūzika, spožākie un asprātīgākie 16. gadsimta dzejnieka Bazilija Plīnija poēmas “Slavas dziesma Rīgai” fragmenti, ko papildinās gan baroka deja, gan īpaši šim priekšnesumam veidota laikmetīgās dejas horeogrāfija.

Koncertstāsta ideju iedvesmoja Livonijas dzejnieka un ārsta Bazilija Plīnija (1540–1605) daiļrade. Bazilijs Plīnijs ir mācījies Rīgas Doma kora skolā un vēlāk Vitenbergā, kur studēja medicīnu ar Rīgas vadības sniegto finansiālo atbalstu. Tad, lūk, kā pateicība Rīgas pilsētai un tās amatpersonām tapa poēma “Slavas dziesma Rīgai”. Šo unikālo darbu brīnišķīgā un tēlainā veidā no latīņu valodas atdzejojis latviešu dzejnieks un tulkotājs Leons Briedis. Bazilijs Plīnijs humorpilnā, rotaļīgā valodā uzbur tā laikmeta Rīgu – ratu dunoņu pret vecpilsētas bruģi, ostas un tirgus rosību, pat sarunas un meiteņu smieklus. Rīga ir pilsēta, kurā ir visbagātīgākie tirgi, visskaistākās meitenes un visskanīgākās ērģeles. Līdz ar autoru mums ir iespēja ceļot laikā un ieraudzīt mūsu pilsētu jaunām acīm.

20. augustā Mākslas muzejs "Rīgas birža" (MMRB) atzīmē arī savu 12. dzimšanas dienu. Svinot šo notikumu, muzejs dāvina visiem koncerta apmeklētājiem pastāvīgo ekspozīciju bezmaksas apskati.

Aicināti visi interesenti!

Koncerta ieejas biļetes pieejamas iepriekšpārdošanā Mākslas muzeja "Rīgas birža" kasē.

Biļešu cena: pieaugušajiem – 10,00 EUR, skolēniem, studentiem, pensionāriem – 5,00 EUR. (Ar šo biļeti koncerta norises dienā varēs aplūkot MMRB 3. un 4. stāva pastāvīgās ekspozīcijas.). Vietu skaits ierobežots (zāles ietilpība – 60 sēdvietas).

Pasākums norisinās ar Rīgas domes atbalstu

Publicitātes attēls koncertstāstam “Slavas dziesma Rīgai” Mākslas muzejā "Rīgas birža" 20.08.2023.

Preses materiālu sagatavoja: Nataļja Sujunšalijeva Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Preses centra vadītāja. E: pr.service@lnmm.lv
www.lnmm.lv