Marko Timlina koncerts "SENSORĀ_SKAŅU_MAŠĪNA"

Marko Timlina koncerts "SENSORĀ_SKAŅU_MAŠĪNA"

Ceturtdien, 14. decembrī, plkst. 20.00 RIXC galerijā, Lenču ielā 2, somu mākslinieks Marko Timlins (Marko Timlin) koncertā un performancē tumsā “SENSORĀ_SKAŅU_MAŠĪNA” spēlēs RIXC Baltijas-Ziemeļvalstu rezidences ietvaros tapušo uz sensoriem balstīto jauno instrumentu izmantojot gaismu.

Spēlēt šo instrumentu ir kā veidot skaņu skulptūras laikā – mākslinieks kontrolē un veido skaņas ar rokām un ķermeni, kā arī ar gaismu. “SENSORĀ_SKAŅU_MAŠĪNA” ir jaunradīts instruments, kas savieno fizisko pasauli ar digitālo. Utraskaņas sensori, saules paneļi, infrasarkanie sensori un arduino mikrokontrolieris saņem informāciju no fiziskās pasaules un pārraida šos datus uz datoru, kur mākslinieks tos izmanto, lai ģenerētu un kontrolētu digitālo audio atgriezenisko saiti (feedback). Instrumenta radītās skaņas ir pilnībā balstītas uz digitālo audio atgriezenisko saiti, mākslinieciski pielietojot tās haotisko dabu.

Marko Timlins (Somija) rada mākslas darbus, kas savieno zinātni ar mākslu, tehnoloģijas ar dabu un pagātni ar tagadni. Viņa mākslinieciskā darbība koncentrējas uz kinētisko skaņas instalāciju un performanču izstrādi ar pašdarinātām skaņas mašīnām. Nesen izdotajā antoloģijā, kas aptver Somijas mediju mākslas pēdējo gadsimtu ("Suomalaisen mediataiteen ensimmäinen vuosisata"), Timlins ir minēts kā izgudrotāja ģēnija Erki Kureniemi (Erkki Kurenniemi) pēctecis.

Atbalstītāji: Ziemeļu kultūras punkts (Nordic Culture Point), Rīgas dome, Valsts Kultūrkapitāla fonds.