Mazajā Mežotnes pilī viesosies tenors Aleksandrs Antoņenko un pianiste Laila Holberga

Mazajā Mežotnes pilī viesosies tenors Aleksandrs Antoņenko un pianiste Laila Holberga

30. oktobrī plkst. 18.00 Mazajā Mežotnes pilī ar baroka laika (un ne tikai) komponistu mūziku viesosies tenors Aleksandrs Antoņenko un pianiste Laila Holberga.

«Šis koncerts ir atmiņas par to, kas ir bijis no studiju laikiem līdz šodienai, savukārt Tosti neapoliešu dziesmas un Donaudi man ir kaut kas pilnīgi jauns, ko nekad vēl neesmu dziedājis,» Aleksandrs Antoņenko saka par koncertprogrammu Antique+, kuru viņš kopā ar pianisti Lailu Holbergu atskaņos 30. oktobra vakarā.

Aleksandrs Antoņenko šim koncertam izvēlējies galvenokārt populāras, klausītāju iemīļotas ārijas un dziesmas. Viņš saka «Vēlos, lai cilvēki izbauda vakaru. Vienmēr esmu dziedājis nopietnas, filozofiskas programmas. Šoreiz lai ir vakars «sveču gaismā», baudot melodiju un harmoniju skaistumu. Tā, lai pašam ir patīkami pamuzicēt, un lai cilvēki klausoties atpūšas.»

Programmā Antique+ (vairāk nekā tikai antīks), kā jau norāda tās nosaukums,  skanēs gan senas (baroka laikmeta komponistu Dž. Džordāni, B. Marčello, A. Stradellas, Ž.P.E Martīni, A. Skarlatti), gan vēlāku laiku komponistu (K.V. Gluka, S. Donaudi, F.P. Tosti) ārijas un dziesmas. Tās skanēs ne tikai itāļu valodā, bet arī neapolitāņu un sicīliešu izloksnē, kā arī franču valodā.

Aleksandrs Antoņenko nākamgad svinēs 25 skatuves gadu jubileju. Jau kopš 2004. gada Latvijas tenoru aicina ievērojamākie pasaules operteātri Ņujorkā, Vīnē, Londonā, Romā, Milānā, Diseldorfā, Berlīnē, Frankfurtē, Minhenē, Grācā, Stokholmā, Atēnās un citur. Viņš dziedājis arī Zalcburgas,  Zalcburgas Lieldienu un Savonlinnas festivālos. Kopš debijas 2008.gadā Zalcburgas festivālā titullomā Džuzepes Verdi operā Otello, šekspīrisko pretrunu plosītais varonis ir tenora spožākā vizītkarte. Pagājušajā sezonā dziedātājs atveidoja Otello lomu astoņās režisora Roberta Vilsona veidotā jauniestudējuma izrādēs Grieķijas Nacionālajā operā Atēnās.

Līdzās vērienīgi dramatiskajam Otello dziedātāja repertuārā ir arī citas vadošās Verdi operu partijas (Gabriels Adorno vēsturiskajā drāmā Simons Bokanegra, Radamess operā Aīda) un itāļu verisma operu varoņi - Kavaradosi Dž. Pučīni operā Toska, Kalafs operā Turandota, De Grijē Manona Lesko, Diks Džonsons Meitene no Rietumiem), Turidu (P. Maskaņji Zemnieka gods), Kanio (R. Leonkavallo Pajaci), kā arī franču komponistu operlomas (Dons Hosē Ž. Bizē Karmena), Samsons (K. Sensānsa Samsons un Dalila). Īpaši spilgti atveidoto tēlu vidū īpaši izceļas Hermanis (P. Čaikovska operā Pīķa dāma, Dmitrijs M. Musorgska operā Boriss Godunovs, Princis A. Dvoržāka operā Nāra. Rertuāram, kurā ir jau tuvu trīsdesmit vadošo tenora lomu, dziedātājs aizvadītās vasaras sākumā piepulcēja savu pirmo Riharda Vāgnera varoni – Maskavā, teātrī Novaja opera 10. jūnijā nodziedāto Loengrīnu. Aizvadītajā vasarā Jūrmalas festivālā viņš spoži debitēja ārkārtīgi grūtajā solopartijā Gustava Mālera simfonijā Dziesma par zemi. Pērn Aleksandra Antoņenko balss skanējusi Viļņā, Maskavā, Dzintaru koncertzālē, Odesā, Liepājā, Atēnās, kā arī Stokholmā, kur šā gada jūnijā dziedātājs atgriezās Džakomo Pučīni operas Meitene no rietumiem iestudējumā, kurā debitēja 2012. gadā. 2023. gada sākumā dziedātājs atveidos Kalafa lomu Džakomo Pučīni operas Turandota jauniestudējumā, pirmoreiz uzstājoties Somijas Nacionālajā operā.

Aleksandrs Antoņenko ir divreiz saņēmis Lielo mūzikas balvu (2003. un arī 2020.gadā), viņš ir arī Jusi Bjerlinga balvas, Austrijas Grand Prix de la Culture un Latvijas Izcilības balvas kultūrā laureāts, kā arī Triju Zvaigžņu ordeņa komandieris.

Antique+ būs jau trešā programma, kuru Aleksandrs Antoņenko kopā ar pianisti, pieredzējušo Latvijas Nacionālās operas solistu koncertmeistari Lailu Holbergu atskaņos Mazajā Mežotnes pilī un jau ceturtais dziedātāja solokoncerts šajā gleznainajā vietā Lielupes krastā, kur viņš kopš 2019. gada ik vasaru viesojies ar jaunu programmu.

Biļetes pieejamas Biļešu paradīzes tīklā. Biļetes tirgo Mazā Mežotnes pils.