Milana Kunderas romānā balstītā filma “Joks” (1963) trīs seansos

Milana Kunderas romānā balstītā filma “Joks” (1963) trīs seansos

Klasikas kino vakaru programmā no 23. līdz 25. februārim kinoteātrī “Kino Bize” tiks demonstrēta 1969. gada režisora Jaromila Jireša atriebības drāma “Joks” (The Joke). Sestdienas vakarā pirms seansa vēsturnieka Kaspara Zeļļa ievadvārdi.

Jaromila Jireša filma “Joks” ir balstīta Milana Kunderas romānā ar tādu pašu nosaukumu. Ar izcilu vizuālo stilu un montāžu, kurā tagadne pastāvīgi savīta ar pagātnes notikumiem, tas ir politiski uzlādēts darbs, kas tika uzņemts čehu Jaunā viļņa beigu periodā īsi pirms padomju tanku iebrukuma Prāgā 1968. gada augustā. Pēc salīdzinoši veiksmīgiem pirmajiem seansiem filma tika aizliegta divdesmit gadus līdz Padomju Savienības sabrukumam.

Filmas notikumi aizsākas piecdesmitajos gados. Ludviks Jans tiek padzīts no Komunistiskās partijas un universitātes par politiski nekorektu joku, ko nosūtīja vēstulē savai draudzenei. Laikabiedri, studenti viņu nosūdzējuši par nevainīgo joku, kā rezultātā divarpus gadu īpašā armijas dienestā, gads militārajā cietumā un trīs gadi raktuvēs. Piecpadsmit gadus vēlāk Ludviks cenšas atriebties vienam no apsūdzētājiem, pavedinot viņa sievu Helēnu.

Sestdien, 24. februārī plkst. 18.00 pirms seansa ievadvārdus teiks vēsturnieks Kaspars Zellis.

Filma kinoteātrī “Kino Bize” tiks izrādīta trīs seansos:

  • piektdien, 23. februārī, plkst. 19.00;
  • sestdien, 24. februārī, plkst. 18.00 ar ievadvārdiem;
  • svētdien, 25. februārī, plkst. 18.00.

Klasikas kino vakaru jaunākās sezonas programmu veido piecas filmas. Katru mēnesi viena no filmām tiks demonstrēta trīs seansos ar subtitriem latviešu un angļu valodās. Programmas turpinājumā no 22. līdz 24. martam kinoteātrī “Kino Bize” būs skatāma režisores Veras Hitilovas filma “Margrietiņas” (Daisies, 1966). Projektu atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds un Čehijas Republikas vēstniecība Rīgā.

Biļetes var iegādāties uz vietas kinoteātrī vai iepriekšpārdošanā.

Filmas reklāmas rullītis.

KINO BIZE, Elizabetes 37, Rīga. E.: maris.prombergs@kinobize.lv