Muzeju naktī aplūkojama litofānijas ekspozīcija Rīgas porcelāna muzeja darbnīcas skatlogā

Muzeju nakts. Litofānija. Autore Ilona Romule. Rīgas Porcelāna muzejs. Foto: Gvido Kajon

Muzeju naktī aplūkojama litofānijas ekspozīcija Rīgas porcelāna muzeja darbnīcas skatlogā

Muzeju nakts 2024. gadā norit ar devīzi “Izzināt un iegūt, pētīt un saprast”. Rīgas Porcelāna muzeja skatlogos no 18. maija pēcpusdienas līdz 19. maija rītam būs iespējams skatīt īpaši Muzeju naktij iekārtotu ekspozīciju, veltītu īpašam un sarežģītam porcelāna radīšanas paņēmienam – litofānijai.

Latvijā ar litofāniju strādā tikai viena māksliniece – Ilona Romule. Tieši Ilona Romule vairo zināšanas par šo tehniku arī pasaulē; ik gadu Porcelāna fabrikā Kečkemetā, Ungārijā viņa vada meistardarbnīcu. To apmeklē profesionāli mākslinieki no visas pasaules un sekojoši ved litofānijas noslēpumus mājup, katrs uz savu valsti - ASV, Beļģiju, Nīderlandi, Gruziju, Vāciju u.c.

Ar ko litofānija ir īpaša? Ar ļoti plānu porcelānu, visbiežāk plāksni, kas ir izlieta tādā veidā, ka ikdienas apstākļos tā var šķist vienkārši plāksne, taču, pareizi izgaismota, atklāj noslēpumu – tās virsmā ir reljefs, kas pateicoties gaismai top saskatāms un gandrīz kā ēnu teātris atklāj mākslinieka ieslēptos tēlus, ainas un kompozīcijas. Litofānijas tehnika ir tuva gravēšanas tehnikai, kas ir ļoti izplatīta ažūru risinājumu radīšanai porcelānā. Taču, atšķirībā no gravēšanas tieši porcelānā, litofānija ir sarežģītāka, jo paredz atlējuma noņemšanu materiālā no iepriekš sagatavotas virsmas. Ņemot vērā porcelāna trauslumu, tieksmi deformēties pie apdedzinājuma un citiem tehnoloģiskiem izaicinājumiem un šķēršļiem, ir nepieciešama augsta meistarība un pieredze, lai iegūtu filigrānu, delikātu un mākslinieciski augstvērtīgu rezultātu.

Starptautiskajā Muzeju naktī Konventa sētā, Rīgas Porcelāna muzeja skatlogā tiks radīti apstākļi porcelāna litofāniju pieredzēšanai; īpaši iespaidīgi tās atklāsies tieši diennakts tumšajās stundās! Muzeju nakts devīzes iedvesmoti, aicinām izzināt, pētīt un iegūt sapratni par to, cik delikāta, skaista un īpaša ir porcelāna litofānija!

Papildu informācija: Rīgas valstspilsētas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības Rīgas Porcelāna muzejs. E-pasts: rpm@riga.lv

******************************************************************************************

Rīgas Porcelāna muzejs. Kalēju ielā 9/11, Vecrīgā (ieeja no Konventa sētas)
Darba laiks: otrdiena – svētdiena no 11.00 līdz 18.00; Pirmdien - slēgts.