Notiks 4. starptautiskā dokumentālā kinofestivāla Artdocfest Riga dienas "Warm-Up Days"

Notiks 4. starptautiskā dokumentālā kinofestivāla Artdocfest Riga dienas "Warm-Up Days"

No 2023. gada  3. līdz 5.decembrim kinoteātrī Splendid Palace notiks 4. starptautiskā dokumentālā kinofestivāla Artdocfest Riga dokumentālās dienas "Warm-Up Days". Programmai izvēlētas trīs izcilas filmas, kas iepriekš nav izrādītas Latvijā un skars aktuālas problēmas pasaulē un katra cilvēka ikdienā.

Krievijas nežēlīgais karš Ukrainā ir izmainījis ģeopolitisko situāciju visā Eiropā un pasaulē. Dažkārt ir sajūta, ka vēsture atkārtojas un cilvēce ir maz mācījusies no pagātnes. Dokumentālais kino ir viens no veidiem, kā rosināt diskusijas par šiem ārkārtīgi būtiskajiem jautājumiem un kinofestivāls Artdocfest Riga ar "Warm-Up Days" programmu cenšas sniegt nozīmīgu ieguldījumu sabiedriskās domas attīstībā Latvijā.

Pirmajā, atklāšanas dienā, 3. decembrī, plkst. 18.00 tiks izrādīta Latvijā dzīvojošā dokumentālista Vitālija Manska, kurš decembrī svinēs savu 60 gadu jubileju, filma “Tēvzeme vai nāve” (2011. gads). Jau vairāk kā 50 gadus Kuba dzīvo ar uzvarējušās revolūcijas saukli: "Patria o Muerte" (Tēvzeme vai nāve). Filma stāsta par paaudzi, kas dzimusi pirms revolūcijas un šodien tuvojas savas dzīves beigām. Kad kļūs arvien skaidrāks, ka starp “dzimteni” un “nāvi” var likt identitātes zīmi. Lai arī Kuba no Latvijas relatīvi tālu, tomēr arī mēs esam pieredzējuši laikus, kad bijām izolēti no pasaules, bez iespējas izrauties no tās un zinām, kā tas ir, dzīvot melos un neīstā patriotismā.

4. decembrī plkst. 19.00 tiks izrādīta Antona Želnova un Annas Narinskajas (2023) filma “Akmens. Šķēres. Papīrītis”. Skaototies filmu, liekas, ka vēsture atkārtojas. Tā stāsta par nelielu preses izdevniecību ASV “Ardis” un diviem amerikāņiem, kuri mainīja krievu literatūras vēsturi, panākot, ka aizliegtās literārās balsis tika sadzirdētas pāri robežām, kā, piemēram, Brodskis, Nabokovs u.c. Filma izcili parāda šī procesa dažādos griezumus, kā arī daudzu slavenu mākslinieku emigrāciju uz ASV dzelzs aizkara laikos. Viens no tiem filmā ir arī izcilais baletdejotājs, Rīgā dzimušais Mihails Barišņikovs.

5. decembrī plkst. 19.00 dokumentālo dienu noslēgumā notiks Latvijas pirmizrāde Aleksandra Hāna filmai “Tauriņš seniors” (2023, Latvija, Lielbritānija). Filmas režisors filmas veidošanā veiksmīgi ir izmantojis divus žanrus – gan dokumentālā kino, gan spēlfilmas, kā arī tā ir reizē komēdija un drāma. Filma ir personiska, dziļi humāna, silta un pašironiska, kur filmas režisors attēlojis posmu savā dzīvē, kad tēvam, pirms viņa aiziešanas mūžībā, ir nepieciešams dēla atbalsts un kopšana. Filmas vērtību paaugstina izcilais aktieru ansamblis ar Gundaru Āboliņu un Tālivaldi Margēviču priekšgalā, kā arī izmantoti dokumentālie kadri, kas filmēti no dzīvokļa loga – kas attaino dzīvi un sabiedrību visā tās dažādībā.

4. starptautiskā dokumentālā kinofestivāla  Artdocfest Riga iesildošās dienas "Warm-Up Days" notiek ar Rīgas Domes atbalstu.

Biļetes var iegādāties Splenid Palace kasēs.