Notiks Daces Aperānes un Anitas Tumševicas jaundarbu pirmatskaņojumi

Piektdien, 9. decembrī, plkst. 18.00 Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Lielajā zālē koncertā “Dzīvā gaisma” pianiste Diāna Zandberga un flautiste Ilze Urbāne pirmatskaņos latviešu komponistu jaudarbus; skanēs arī ārvalstu komponistu darbi klavierēm un flautai.

“Dzīvā gaisma” ir gada vistumšākajā laikā tapis dažādus mākslas veidus vienojošs projekts. Muzikālo priekšnesumu sniegs “Duo Colore”, kurā apvienojušās Diāna Zandberga (klavieres) un Ilze Urbāne (flauta), to paspilgtinās mākslinieces Elīnas Breses stikla un gaismas video projekcijas, kā arī Latvijas Nacionālās operas un baleta solistes Baibas Kokinas deja.

Pirmo reizi Latvijā tiks atskaņots amerikāņu komponista Džeika Hegī ciks “Nevaldāmā gaisma”, kā arī itāļu komponista Alberto Kollas starojošais skaņdarbs flautai un klavierēm “Dievs visa radītājs”.

Venēcijas un Neapoles dabas skaistums un īpašā gaismas krāsu palete izskanēs Ferenca Lista ciklā klavierēm “Klejojumu gadi: Itālija” pielikumā, bet ekstātiski žilbinošā poēma “Liesmai” attēlos Aleksandra Skrjabina vēlmi darīt pasauli labāku.

Gaismas tēmai veltīti arī Ežēna Bocas “Attēli” flautai solo un Daces Aperānes klavierdarbu cikla “Gaismēnas” pirmatskaņojums, kurā ievīti citāti no Johana Sebastiana Baha siminora Franču svītas. Koncertu noslēgs Anitras Tumševicas iespaidīgais jaundarbs – “Pravietojums” klavierēm, ierakstam un divām dejotājām ar Milanas Komarovas horeogrāfiju, kurā attēlota Bībeles līdzība par jaunavām ar lukturiem. “Ir laiks sagatavot savu lukturi un būt nopietnam! Tie, kas nebūs gatavi, vairs nepaspēs sagatavoties. Neatliec vairs, neizturies pret to vieglprātīgi! Šis ir tavs laiks!” skan komponistes zīmīgais epigrāfs.

Informāciju sagatavoja: Kaspars Antess, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas sabiedrisko attiecību speciālists, e-pasts: Kaspars.Antess@jvlma.lv.

Galerijas