Orķestra “Rīga” koncerti jaunajā sezonā

Izskanot XXVII Vispārējiem latviešu Dziesmu un XVII Deju svētkiem, Orķestris “Rīga” noslēdz sezonu un dodas vasaras atvaļinājumā. Nākamā sezona sāksies ar jau tradicionālajiem koncertiem Rīgas Domā. Tāpat tirdzniecībā jau pieejamas biļetes uz Orķestra “Rīga” Ziemassvētku laika koncertiem, kas šogad izskanēs Valkā, Rīgā un Ogrē.

Orķestra “Rīga” ikgadēja tradīcija ir augusta koncerti Rīgas Domā – cikls “Vasaras klasika” –, kurā uz īpaši Doma akustikai iecerētām mūzikas programmām vienojas Orķestra “Rīga” pūšaminstrumenti un Latvijā atzīti ērģelnieki. Šī gada augustā izskanēs divas koncertprogrammas – 15. augustā “Bahs, Respīgi, Ravēls” ar diriģentu Aināru Rubiķi un ērģelnieci Vitu Kalnciemu, un 29. augustā “Bahs, Rīga, Ziemeļzeme” ar Orķestra “Rīga” māksliniecisko vadītāju un diriģentu Valdi Butānu, ērģelnieci Ilonu Birģeli un Somijas mūzikas pērlēm. Koncertdarbība turpināsies ar dalību 26. Starptautiskajā Garīgās mūzikas festivālā un vēlāk ar latviski skaistiem valsts svētku koncertiem rudenī. Gaidāmi arī jaundarbu pirmatskaņojumi, par kuriem vēstīsim drīzumā.

Līdzīgi kā teikts latviešu parunā par kamanu gādāšanu vasarā, Orķestris “Rīga” aicina laikus domāt par Ziemassvētku koncertiem un dāvanām. Šajā gadā klausītājiem tiek piedāvātas divas koncertprogrammas Ziemassvētku laikā: 1. decembrī “Ziemassvētku rapsodija”, kas izskanēs Valkas pilsētas kultūras namā, un “Ziemassvētki džeza un sambas ritmos”, kas 26. decembrī notiks Rīgā, Lielajā ģildē, bet 27. decembrī Ogres novada Kultūras centrā.

Koncertprogrammā “Ziemassvētku rapsodija” Orķestris “Rīga” pirmo reizi uz sadarbību aicina pianistu Rihardu Plešanovu, kurš dzimis un sākotnēji skolojies turpat, Ziemeļvidzemē. Programmas centrālais skaņdarbs ir Raimonda Paula “Rapsodija”, kas redakcijā solo klavierēm un pūšaminstrumentu orķestrim piedzīvos tikai otro lasījumu. Komponists sadarbībā ar aranžētāju Jāni Miltiņu vien 2023. gada sākumā deva iespēju un savu svētību “Rapsodijai” skanēt arī citu pianistu solistu izpildījumā, tādejādi, sniedzot iespēju šo skaņdarbu baudīt plašākam klausītāju lokam. Koncertā skanēs arī populārākās melodijas no Džordža Gēršvina operas “Porgijs un Besa” un Ziemassvētku laikam atbilstoša mūzika īpašos aranžējumos pūtēju koncertorķestrim. Koncertu atbalsta Vidzemes plānošanas reģions un Valsts kultūrkapitāla fonds. Koncerts top sadarbībā ar Valkas pilsētas kultūras namu.

Koncertā “Ziemassvētki džeza un sambas ritmos”, kas izskanēs Rīgā un Ogrē, piedalīsies pianists Andrejs Osokins. Viņa pārziņā būs koncerta pirmā daļa, ko raksturo smalkums un inteliģence. Viņa izpildījumā dzirdēsim Džordža Gēršvina “Koncerts klavierēm un orķestrim Famažorā”. Savukārt, koncerta otrā daļa klausītājiem atnesīs ne tik tradicionālas Ziemassvētku sajūtas. Populāras Ziemassvētku melodijas skanēs karstasinīgos un dzīvesprieku apliecinošos latīņamerikas un džeza mūzikas ritmos. Klausītāji aicināti iztēloties kā skanēs “Svingojošais Santa Klauss” vai “Zvaniņš skan Rio noskaņās”. Vēsajos decembra vakaros šajās koncertzālēs tiks uzburtas siltas vasaras ainas un karnevāla cienīgs vispārējs prieks. Ar stāstiem diriģenta Valda Butāna izvēlēto mūziku šajās koncertprogrammās rotās vakara vadītājs, muzikologs Raitis Zapackis.

Biļetes uz koncertiem pieejamas visās “Biļešu paradīzes” tirdzniecības vietās, kā arī internetvietnē. Uz koncertiem Rīgas Domā biļetes pieejamas arī Rīgas Doma biļešu kasē.

Fotogrāfiju autors Jānis Porietis

Informāciju medijiem sagatavoja: Baiba Tilhena, Orķestra “Rīga” mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītāja; baiba.tilhena@riga.lv.