Orķestra “Rīga” koncerts mūsdienu kultūras forumā “Baltā nakts”

Orķestra “Rīga” koncerts mūsdienu kultūras forumā “Baltā nakts”

Mūsdienu kultūras foruma “Baltā nakts” programmas ietvaros Orķestris “Rīga” piedāvā laikmetīgas mūzikas koncertu “JAUNS. 21. gadsimta mūzika”. Programmas centrā latviešu komponista Riharda Zaļupes simfonijas pasaules pirmatskaņojums. Koncerts notiek 9. septembrī plkst. 19.00 VEF Kultūras pils Lielajā zālē. Ieeja ar bezmaksas ielūgumiem, kas no 2. septembra būs pieejami “Biļešu paradīzes” kasēs un interneta vietnē.

Koncertprogrammai dotais Orķestra “Rīga” mākslinieciskā vadītāja un diriģenta Valda Butāna pieteikums “Jauns” iekļauj vairākus jaunumus, kas gaidāmi koncertā, bet koncepcijas vienojošais elements ir mūzikas radīšanas laiks – tā ir mūzika, kas tapusi 21. gadsimtā. Programmas centrā latviešu mūzikā nozīmīga jaunrades opusa pasaules pirmatskaņojums – Riharda Zaļupes simfonija “Dievs, mīlestība, kalpošana”, kas veltīta Orķestrim “Rīga”. Rihards Zaļupe par jaundarbu teic: “Simfonijas žanrs pūtēju orķestra repertuārā man vienmēr ir bijis ļoti tuvs. Vēlējos rakstīt plašu un uz programmātismu vērstu skaņdarbu. It īpaši šajā ļoti trauslajā un sarežģītajā laikā, kur cilvēks tiek uztverts un traktēts pilnīgi jaunās kvalitātēs un savstarpējās attiecības piedzīvo sava veida renesansi. Šajā lielformas skaņdarbā vēlos apzināt, manuprāt, trīs manus galvenos dzīves eksistenciālos principus un to mijiedarbību – Dievu, Mīlestību un Kalpošanu. Skaņdarbs ir tematiski balstīts uz trim izvērstām, taču savstarpēji neatdalāmām daļām, kuras minētas skaņdarba nosaukumā”.

Amerikāņu komponista Dana Vilsona (Dana Wilson) sacerēto darbu klāstā ir ļoti plašs oriģinālmūzikas piedāvājums simfoniskajam pūšaminstrumentu koncertorķestrim. Orķestris “Rīga” iepriekš atskaņojis komponista Koncertu džeza pianistam un orķestrim, kā arī skaņdarbu “Avatārs”, kur solo orķestra priekšā atskaņo fagots, un šo mūziku klausītāji vienmēr novērtējuši ar vislielāko sajūsmu. Šajā koncertā un pirmo reizi Latvijā izskanēs komponista mūzika To Set the Darkness Echoing. Šis intriģējošais skaņdarbs sacerēts 2005. gadā un to raksturo novatoriskās skaņas un mazliet spocīgā orķestrācija. Tas radīts kā veltījums Mārtinam Luteram Kingam, jaunākajam – ASV mācītājam un afroamerikāņu pilsonisko tiesību kustības aktīvistam. Mūzika vēsta par dziļām pārmaiņām, uz kurām iedvesmoja Kings, atspoguļojot kā mēs paši (kā sabiedrība) uzvedamies, un saskaņā ar dzejnieka Sīmusa Hīnija vārdiem “liekot tumsai atbalsoties”.

Trešais jaunums šajā koncertprogrammā ir jauna sadarbība. Orķestris “Rīga” uz skatuves pirmo reizi tiksies ar saksofonu kvartetu “Atomos”, kurā apvienojušies saksofonisti: Arvydas Kazlauskas, Aigars Raumanis, Roberts Martini un Rūdolfs Pēteris Rubenis. Atskaņota tiks latviešu kanādiešu komponista Nika Gothama mūzika “Bakhanālija”, kas savulaik veltīta Orķestrim “Rīga”. Niks Gothams bija saksofonists, kas lielu daļu savas radošās dzīves pavadīja Latvijā, tāpēc viņa mūzikā atspoguļojas nozīmīgs Latvijas saksofonmūzikas laikmets.

Ar pūšaminstrumentu virtuozitātes šova pieteikumu programmā iekļauts arī Ērika Vitekra skaņdarbs Equus, kas no latīņu valodas tulkojams kā “Zirgs”. Komponists bija velējies radīt moto perpetuo (mūžīgā kustība) efektu – skaņdarbu, kas iesākas kustībā un nekad neapstājas. Orķestris “Rīga” šo mūziku atskaņojis 2016. gada sezonas atklāšanas koncertā.

Ieeja koncertā ar bezmaksas ielūgumiem, kas no 2. septembra pusnakts būs pieejami “Biļešu paradīze” interneta vietnē un kasēs, atbilstoši to darba laikam. Koncerts notiks divās daļās ar starpbrīdi.

Koncerts notiek mūsdienu kultūras foruma “Baltā nakts” programmas ietvaros. Ar visiem “Baltās nakts” notikumiem iespējams iepazīties tīmekļvietnē baltanakts.lv. Pasākumos ieeja ir bez maksas.

Jaundarba tapšanu atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds un Rīgas dome. Koncerta ierakstu veiks Latvijas Radio 3-Klasika. Mūziku koncertā ar stāstiem papildinās moderatore Liene Jakovļeva.

Informāciju sagatavoja: Baiba Tilhena, Orķestra “Rīga” mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītāja; baiba.tilhena@riga.lv.


Saksofonu kvartets "Atomos"