Orķestris “Rīga”  aicina uz otru vasaras cikla koncertu

Orķestris “Rīga” aicina uz otru vasaras cikla koncertu

Pēc vērienīgi izskanējušā koncerta “Bahs, Respīgi, Ravēls” Orķestris “Rīga” aicina uz otru cikla “Vasaras klasika” koncertu. Klausītāji Rīgas Domā tiks pulcināti 29. augusta vakarā uz koncertprogrammu “Bahs, Rīga, Ziemeļzeme”, kurā galvenokārt tiks pārstāvēta Ziemeļzemes-Somijas komponistu mūzika. Orķestrim “Rīga” diriģenta Valda Butāna vadībā pievienosies ērģelniece Ilona Birģele.

Orķestra “Rīga” mākslinieciskais vadītājs un diriģents Valdis Butāns koncertprogrammas koncepcijā pieteicis Ziemeļzemes tēlu. Ziemeļzeme šajā gadījumā ir Somija, koncertprogrammā plaši pārstāvot Žana Sibēliusa mūziku un arī somu mūsdienu komponistu daiļradi. Žans Sibēliuss (1865-1957) ir viens no izcilākajiem Somijas komponistiem. Viņa mūzikai tiek piešķirta liela loma somu nacionālās identitātes veidošanā. Līdzās septiņām viņa radītajām simfonijām, popularitāti pasaulē guvuši arī tādi viņa skaņdarbi kā simfoniskā poēma Finlandia jeb “Somija” un Valse Triste jeb “Skumju valsis”, kas skanēs koncertā.

Simfoniskā poēma “Somija” (Finlandia), op. 26 radīta 1899. gadā, vienlaikus ar nacionālās idejas attīstību Somijā. Tāpēc tā kļuvusi par nozīmīgu valsts mūzikas simbolu. Skaņdarba noslēgumā izskan melodiskā Himnas sadaļa, ko komponists vēlāk radījis kā atsevišķu skaņdarbu Finlandia Hymn, pievienojot tam Veikko Antero Koskenniemi tekstu. Arī tā tapusi par Somijas kultūrā ļoti nozīmīgu muzikālu vērtību. Savukārt “Skumju valsis”, op. 44 oriģināli radīts Sibēliusa sievas brāļa Arvīda Jernefelta lugas “Nāve” iestudējumam, bet, gūstot popularitāti, tas bieži izskan simfoniskās mūzikas koncertos kā atsevišķs koncertskaņdarbs. Gan Sibēliusa “Somija”, gan “Skumju valsis” Orķestra “Rīga”  interpretācijā izskanēs Hosē Šīna aranžējumos simfoniskajam pūteju orķestrim. Tāpat koncertā netradicionālā orķestra skanējumā būs dzirdama Johana Sebastiāna Baha Fantāzija un fūga dominorā, BWV 537, kas oriģināli rakstīta ērģelēm.

Līdzās šiem opusiem Orķestris “Rīga” pēc ilgāka laika atkal Rīgā atskaņos somu mūsdienu komponista Jukka-Pekka Lehto mūziku Motus Contrarius. Skaņdarba autors 2014. gadā ar šo kompozīciju piedalījās orķestra rīkotajā komponistu konkursā festivāla WINDSTREAM ietvaros, un starptautiska žūrija viņa mūziku konkursā atzina par labāko. Komponists būs klātesošs arī šajā skaņdarba izpildījuma reizē, ierodoties uz koncertu no Somijas.

Koncertu sērijas “Vasaras klasika” īpašā iezīme ir netradicionālā instrumentālā mijiedarbe, kurā dialogu ar Orķestra “Rīga” pūšaminstrumentiem veido kāds Latvijā populārs ērģelnieks pie Rīgas Doma vēsturiskajām ērģelēm. Pirmo reizi Orķestris “Rīga” uz sadarbību aicinājis ērģelnieci Ilonu Birģeli. Viņa programmā iecerējusi atskaņot Johana Sebastiāna Baha ērģeļdarbus – Prelūdija un fūga miminorā, BWV 548 un Korāļprelūdija “Es saucu uz Tevi, Kungs Jēzu Krist’ ”, BWV 639. No somu komponistiem skanēs Žana Sibēliusa un Tīmo Kīskinena mūzika, pārstāvot Ziemeļzemes māksliniecisko koncepciju.

Biļetes iespējams iegādāties visās “Biļešu paradīzes” kasēs un www.bilesuparadize.lv, kā arī Rīgas Doma kasē.

Koncerta norisi atbalsta Valsts kultrūrkapitāla fonds, Somijas Republikas vēstniecība Latvijā un Rīgas valstspilsētas pašvaldība.

Attēlā Orķestris “Rīga” un diriģents Valdis Butāns Rīgas Domā 2 – autors Jānis Porietis.

Informāciju medijiem sagatavoja: Baiba Tilhena, Orķestra “Rīga” mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītāja; baiba.tilhena@riga.lv.


Ērģelniece Ilona Birģele