Orķestris “Rīga” noslēdz sezonu un uzsāk biļešu tirdzniecību koncertiem augustā

Orķestris “Rīga” noslēdz sezonu un uzsāk biļešu tirdzniecību koncertiem augustā

Orķestris “Rīga” noslēdz 2022./2023. gada sezonu ar simboliskiem svētku notikumiem un izziņo jaunās koncertprogrammas augustā, kā arī uzsāk koncertu biļešu pārdošanu. Augustā, pēc atgriešanās no atvaļinājuma, koncertcikla “Vasaras klasika” ietvaros izskanēs divas koncertprogrammas Rīgas Domā:  15. augustā “Bahs, Respīgi, Ravēls” ar centrālo skaņdarbu – Otorīno Respīgi opusu “Katedrāļu logi” ērģelēm un pūšaminstrumentu orķestrim un 29. augustā “Bahs, Rīga, Ziemeļzeme”, kurā īpaši izcelta Somijas komponistu mūzika.

2022./2023. gada sezonu Orķestris “Rīga” simboliski noslēdza ar emocionāli caurstrāvotu koncertprogrammu “Elēģija”, kas izskanēja 14. jūnijā un tika veltīta komunistiskā genocīda upuru piemiņai. Orķestra spožās taures skanēs vēl arī tradicionālajā “Zāļu tirgū” Doma laukumā 22. jūnijā. Tāpat Orķestris “Rīga” pārstāvēs Rīgas pilsētu un profesionālos pūšaminstrumentu orķestrus XXVII Vispārējos latviešu Dziesmu un XVII Deju svētkos, piedaloties svētku gājienā un pūtēju orķestru Lielkoncertā “Laiks iet pāri”, kas notiks 5. jūlijā plkst. 21.00 Andrejsalā.

Pēc kādreizējas veiksmīgas sadarbības ar starptautiski atzīto diriģentu Aināru Rubiķi un ērģelnieci Vitu Kalnciemu, augusta mēnesī atkārtoti skanēs koncerts “Bahs, Respīgi, Ravēls”. Programmas centrālais skaņdarbs ir itāļu komponista Otorīno Respīgi (1879 – 1936) četrdaļīgais opuss “Katedrāļu logi” (Vetrate di Chiesa), kas ir īpašs ar sevišķi retu instrumentālo salikumu. Proti, savstarpējā kopskaņā vienojas pūšaminstrumentu stabules un Rīgas Doma varenās ērģeles. Skaņdarba četrās daļās autors ir tēlojis vairākus katedrāļu logu vitrāžās izmantotus sižetus, kā piemēram, par erceņģeli Sv. Mihaelu un par Jēzus vecāku došanos uz Ēģipti. Orķestra un ērģeļu saspēle gaidāma skaņdarba kulminācijā – pēdējā daļā, kas saistās ar vitrāžām, kurās iemūžināts mūziķu, studentu un skolotāju aizbildnis, pāvests Gregors Lielais. No Otorīno Respīgi darbiem būs iespēja dzirdēt arī 1910. gadā radītās, reti atskaņotās Ērģeļprelūdijas op. 92, ko līdzās vairākiem Baha ērģeļu skaņdarbiem koncertā atskaņos ērģelniece Vita Kalnciema.

Savukārt savstarpēju dialogu par Ziemeļzemes Somijas tēmām risinās Orķestris “Rīga” Valda Butāna vadībā un ērģelniece Ilona Birģele. Diriģents koncertprogrammā “Bahs, Rīga, Ziemeļzeme” iekļāvis Žana Sibēliusa simfonisko poēmu “Somija” (Finlandia), op 26. un komponista “Skumjo valsi”, op. 44, kas izskanēs Hosē Šīna aranžējumos simfoniskajam pūtēju orķestrim. Līdzās šiem opusiem, tiks atskaņots savulaik Orķestrim “Rīga” veltītais somu komponista Jukka-Pekka Lehto skaņdarbs Motus Contrarius, kas guva laurus orķestra rīkotajā komponistu konkursā festivāla WINDSTRAM ietvaros 2014. gadā. Ērģelniece Ilona Birģele programmā iecerējusi atskaņot Johana Sebastiāna Baha mūziku, kā arī Žana Sibēliusa un Tīmo Kīskinena mūziku, pārstāvot Ziemeļzemes māksliniecisko koncepciju.

Koncertu norisi atbalsta Valsts kultrūrkapitāla fonds un Rīgas valstspilsētas pašvaldība.

Biļetes uz “Vasaras klasika” koncertiem Rīgas Domā iespējams iegādāties visās “Biļešu paradīze” kasēs, internetvietnē www.bilesuparadize.lv, kā arī Rīgas Doma kasē.

Fotogrāfs Jānis Porietis

Informāciju medijiem sagatavoja:  Baiba Tilhena, Orķestra “Rīga” mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītāja; baiba.tilhena@riga.lv.