Orķestris “Rīga” un Marlēna Keine Pirmajā Adventē koncertēs Doma baznīcā

Svētdien, 27. novembrī, plkst. 19.00 uz Pirmās Adventes koncertu Rīgas Domā aicina orķestris “Rīga” diriģenta Valda Butāna vadībā un operdziedātāja soprāns Marlēna Keine.

Koncertā skanēs Johana Sebastiāna Baha, Antonio Vivaldi, Franča Sūberta, Gotfrīda Heinriha Štelceļa, Morisa Ravela un Gabriela Forē skaņdarbi.

“Sadarboties ar Orķestri “Rīga” un dziedāt repertuāru ar tik dziļu garīgu saturu ir īpaši un priviliģēti,” atzīst soliste Marlēna Keine, īpaši izceļot pāris koncertā gaidāmos skaņdarbus. “Dītrihs Fišers-Dīskavs Šūberta trešo Elenas dziesmu “Ave Maria” sauc par himnu, kam piemīt vareni aizgrābīga sirsnība. Par to, kā šāds skaņdarbs varējis tapt, pats Šūberts vēstulē tēvam izsakās dziļi un pat mazliet mīklaini: “Cilvēki ļoti brīnās par manu dievbijību, ko esmu izpaudis himnā svētajai Jaunavai un kas, kā šķiet, aizgrābj visu klausītāju omu un noskaņo to uz svētcerēm. Es domāju, ka tas tā nākas tāpēc, ka es sevi nekad nespiežu uz svētcerēm, un, kad tās mani nevilšus pārņem, nekad nekomponēju tamlīdzīgas himnas vai lūgsnas, bet tad tās arī parasti ir īstas un patiesas svētceres.” Otra koncerta dziesma, ko vēlos izcelt ir, Štelceļa “Bist du bei mir”. To bieži piedēvē Baham, jo pazīstama tā kļuvusi no nošu grāmatiņas, ko Bahs rakstījis savai sievai Annai Magdalēnai un kur apkopoti ne tikai paša Baha, bet arī citu, vārdā neminētu autoru darbi. Izrādās, ka īstenībā šī dziesma ir ārija no Baha laikabiedra Gotfrīda Heinriha Štelceļa operas “Diomeds”. Tas, ka šī brīnišķīgā melodija nav Baha sacerēta, protams, nemazina tās vērtību, vēl vairāk – to klausoties, mūs var iedvesmot fakts, ka to mīlējis arī viens no visu laiku lielākajiem mūzikas ģēnijiem.”

Ieeja koncertā – ar bezmaksas ielūgumiem, kas ir pieejami Rīgas Doma kasēs.

Šis ir viens no Rīgas pašvaldības Ziemassvētku ieskaņas pasākumiem.  Ar visiem svētku pasākumiem Rīgā pavisam drīz varēs iepazīties tīmekļvietnē kultura.riga.lv, kā arī sekot līdzi pašvaldības sociālo tīklu lapā “Rīgā notiek”.

Informāciju sagatavoja Kaspars Antess-Čīčis, Rīgas valstspilsētas pašvaldības orķestra “Rīga” mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītājs, kaspars.antess@riga.lv.