Pēteris Vasks ielūdz. Vasara. Mežotne.  Stīgu kvartets “Akilone”

Pēteris Vasks ielūdz. Vasara. Mežotne. Stīgu kvartets “Akilone”

12. augustā plkst. 19.00 Mazajā Mežotnes pilī ikvasaras mākslinieku plenēra noslēgumā norisināsies nozīmīgākais Pētera Vaska fonda koncerts «Pēteris Vasks ielūdz. Vasara. Mežotne». Šogad koncertā uzstāsies izcilais franču stīgu kvartets “Akilone”, kura pirmā vijole nu jau gadu ir latviešu vijolniece Magdalēna Geka.

Koncerta programmā iekļauts Pētera Vaska 2. stīgu kvartets “Vasaras dziedājumi”, kas saistīts ar Vaskam tuvās Latvijas dabas iespaidiem. Tāpat koncertā atskaņos Francijā dzīvojošās ķīniešu komponistes Šu Jī /Xu Yi kvartetam veltīto skaņdarbu “Aquilone Lontano”, kas radies iedvesmojoties no kvarteta nosaukuma, kas itāļu valodā nozīmē gaisa pūķis – kā metafora par saikni starp debesīm un zemi.

Koncerta centrālais notikums - fonda pasūtinātā jaundarba Andra Dzenīša 4.stīgu kvarteta "Iekšpus. Elīzijs. Ārpus" pirmatskaņojums.

“4. stīgu kvartets radies pārmaiņu laikā, un arī tā triju daļu kompozīcija sevī iemieso pakāpeniskas, taču jūtamas pārmaiņas. Man gribētos šī darba formu salīdzināt ar pakāpenisku, taču gana pamanāmu pārmaiņu līniju, kurā cilvēciski domājošais, spēcīgu kaislību un strauju, raibu notikumu un krāsu kaleidoskopu griezošais prāts no reālā, saskatāmā plāna pakāpeniski noslēdzas spilgtu atmiņu, pagātnes, gaisīgu jūtu, melanholiskas paradīzes sajūtas pārņemtā bezgalīgā plūdumā. Bet pēc tam - it kā nemanāma, gara tuneļa savienojumā atduras tādā kā paralēlā, svešādi sirreālā pasaulē, kurā iztālēm joprojām dun kaut kas no šīs mūzikas sākotnējām krāsām, taču šoreiz - pavisam bezkaislīgi, nejaušībā atvešināti, kā ārpus - dabā, kurā ik kustība reizē ir nejauša, taču vienlaikus - pakļauta dievišķas vienkāršības likumiem. Šī, sasniegtā pasaule varētu turpināties mūžīgi, un vēl, un vēl, un vēl. Un tā turpināsies. Arī bez mums...," atklāj komponists.

Stīgu kvartets Akilone ir cilvēcīgs un muzikāls piedzīvojums, kas radies 2011. gadā Parīzē. Viņu mentors ir leģendārais Albana Berga stīgu kvarteta altists Hato Bejerle /Hatto Beyerle, kura vadībā viņas skolojās Eiropas kamermūzikas akadēmijā (European Chamber Music Academy). Tāpat viņas smēlušās iedvesmu pie tādiem izciliem kamermūziķiem kā Vladimirs Mendelsons /Vladimir Mendelssohn, Johaness Meisls /Johannes Meissl, Matjē Erzogs /Mathieu Herzog un Patriks Juds /Patrick Jüdt, kā arī stīgu kvartetiem Ebène un Rosamunde. 2016.gadā stīgu kvartets Akilone ieguva Grand Prix un Proquartet balvu prestižajā Bordo stīgu kvartetu konkursā Francijā, un ir ieguvis atpazīstamību uz Eiropas un starptautiskajām skatuvēm ar tā krāsaino un smalko spēli, kā arī lielu stilistisko dažādību. Kvartets regulāri uzstājas uz Francijas un Pasaules prestižākajām kamermūzikas skatuvēm: Munecugu /Munetsugu zālē Nagojā, Japānā;

Vigmora /Wigmore zālē Londonā, Lielbritānijā; Trevīzo Pilsētas teātrī /Teatro Comunale Treviso, Itālijā; Parīzes filharmonijā Francijā, Amsterdamas un Eindhovenes Muziekgebouw; Lizsta akadēmijā Budapeštā un citur. Kvartets regulāri spēlē Itālijā, kur piedalās projektā Le Dimore del Quartetto. Viņu regulāro sadarbības partneru vidū ir tādi izcili mūziķi kā Tabea Cimmermane/Zimmermann, Žeroms Perno /Jérôme Pernoo, Davids Volters /David Walter, Šārona Kama /Sharon Kam, Pāvels Gililovs /Pavel Gililov un Žans-Fransuā Esssers /Jean-François Heisser.

Stīgu kvartets Akilone pārstāv ļoti poētisku mūzikas vīziju un savos koncertos regulāri sasaista mūziku ar dzeju un literatūru. Kopš 2022. gada stīgu kvartets Akilone ir uzņemts rezidencē fondā “Singer-Polignac” Parīzē.

Kvarteta pirmā vijole, Magdalēna Geka nominēta Lielajai mūzikas balvai divas reizes, spēlē Alesandro Galjāno 1734. gadā darinātu vijoli, ko tās rīcībā nodevis fonds Anima Musica.

Koncertu rīko Pētera Vaska fonds sadarbībā ar Mazo Mežotnes pili, un visi ieņēmumi no koncertu biļetēm tiks novirzīti pasūtinājuma darbu tapšanai latviešu komponistiem, lai veicinātu mūsdienu latviešu kamermūzikas attīstību.

Biļetes uz koncertu var iegādāties “Biļešu Paradīzes” tīklā.

Vairāk informācijas: Regīna Deičmane, Vaska fonda koordinatore. E-pasts: regina.deicmane@gmail.com