Postfolkloras grupa “Iļģi” un Rīgas Danču klubs Vērmanes dārzā

Postfolkloras grupa “Iļģi” un Rīgas Danču klubs Vērmanes dārzā

20. jūlijā plkst. 20.00 Vērmanes dārzs jau otro reizi šovasar pārtaps par prieka mirkļu parku, ko nodrošinās postfolkloras grupa “Iļģi” un Rīgas Danču klubs.

Latvijas postfolkloras kustības aizsācēji un starptautisku atzinību guvusī pasaules mūzikas grupa “Iļģi” dibināta 1981. gadā un savu dzimšanas dienu svin 21. aprīlī. “Iļģu”  mūzikā valdošais noskaņu spektrs uzplaukst no suģestējoša miera, kas dod spēku “likt bēdu zem akmens”, līdz nevaldāmam, dzirkstošam dzīvespriekam. Tie rada viens otru, papildina un uztur, tās ir divas viena no otras neatšķeļamas puses, bez kurām nevar pastāvēt veselums – tā ir dzīve, kuras mūžseno kārtību apliecina “Iļģi” skaņu māksla.

Grupas “Iļģi” dalībnieki un dziesmu autori:

  • Ilga Reizniece – balss, vijole, kalimba, kokle, stabule, vargans;
  • Māris Muktupāvels – balss, kokles, dūdas, akordeons, stabule, radziņš, vargans;
  • Gatis Gaujenieks – balss, basģitāra, ģīga, mandolīna, ukulele;
  • Egons Kronbergs – ģitāra, basģitāra, bazuki;
  • Mārtiņš Linde – sitamie instrumenti, perkusijas.

Rīgas Danču klubs

Rīgas Danču kluba aizsākumi meklējami XX gs. 80-to gadu beigās, kad folkloras draugu kopa “Savieši” Veltas Lejas vadībā katru otro nedēļu vienu no saviem mēģinājumiem atvēlēja plašākai publikai.

Rīgas Danču klubs darbojas gan kā klubs, regulāri organizējot tradicionālo deju (danču) vakarus, brīvi pieejamus ikvienam interesentam, gan arī kā deju kopa, kas piedalās festivālos, pasākumos, izbraucienos, dejodami paši un māca dančus arī citiem.
Klubā galvenokārt dejo neapdarinātas, etnogrāfiskās jeb tradicionālās latviešu, lietuviešu, igauņu un citu kaimiņtautu dejas, kas nākušas no 19. gs. vidus – 20. gs. sākuma.
Danču kluba kodolu veido dažādu folkloras kopu dalībnieki un citi radoši cilvēki. Kluba pasākumus regulāri apmeklē vairāki simti cilvēku. Dančus spēlē labākie tautas deju muzikanti no folkloras kopām un tautas mūzikas kapelām. Lielākoties tiek izmantoti tradicionālie instrumenti – vijole, akordeons, basīte, cītara, mandolīna, bungas, dūdas, kokles, stabules, ermoņikas.

Kopš 1996. gada Danču klubu vada Valdis Putniņš.

Koncerts 2 daļās, sākums 20.00.

Ar Rīgas vasaras kultūras programmas visiem pasākumiem var iepazīties tīmekļvietnē vasara.riga.lv.