Radio “Tīrkultūra” rīko “Audiovizuālo vasaras galeriju”

Šī gada 27. jūlijā bijušās Bioloģijas fakultātes telpās (Rīga, Kronvalda bulvāris 4) neatkarīgais radio “Tīrkultūra” sadarbībā ar kuratori Augusti Petri atklās “Audiovizuālo vasaras galeriju”, kuras programmā iekļauta virkne audiālu performanču un četru latviešu vizuālo mākslinieku jaunrade. Pasākums norisināsies līdz 19. augustam un apmeklētājiem būs pieejams vakaros no trešdienas līdz sestdienai, no plkst. 18.00 līdz 23.00.   

Turpinot “Tīrkultūras” rezidenču un ceļojošā radio tradīcijas, vasaras galerijas programma ir balstīta idejā, par dažādu nozaru mākslinieku darbības reprezentāciju konkrētā telpā. Četru nedēļu laikā Bioloģijas fakultātes pirmā stāva telpas un apkārtesošo teritoriju par savu rezidenci pārvērtīs latviešu mākslinieki - Linda Vilka, Atis Jākobsons, Pēteris Vīksna un Laimdota Malle, kā arī vairāki mūziķi un audio performanču veidotāji. Muzikālajā programmā iekļauts Ingus Baušķenieks, Annemarija Gulbe, Aleksis Lūriņš, apvienība “Jauda” un daudzi citi. Tā tiks translēta arī radio “Tīrkultūra” ēterā (http://tirkultura.lv/), taču interesenti ir aicināti apmeklēt notikumu klātienē Kronvalda bulvārī 4, ar ieeju no Rīgas kanāla puses. Audiovizuālā galerija apmeklētājiem būs atvērta vakaros no trešdienas līdz sestdienai, no plkst. 18.00 līdz 23.00. Ieeja pasākumā ir bez maksas, turklāt pasākumā darbosies arī “Auss” izbraukuma bārs.

Pasākums konceptuāli pievērsīsies tam, kā mūsdienās izprotam mākslinieku rezidences funkcijas, reprezentējot dažādu nozaru mākslinieku darbības formas konkrētas telpas kontekstā. Galerijas programmā iekļautas gan laikmetīgās mūzikas un skaņas performances, gan video, instalācija un glezniecība. Kā sākotnējā norises vieta tika izvēlēts Vidzemes tirgus Piena un gastronomijas paviljons, tomēr projekta gaitā telpu ir nācies mainīt un galerijas darbība ir pārcelta uz bijušo Bioloģijas fakultāti. Līdz ar to, jaunajai telpai pielāgota arī galerijas darbības programma, kas joprojām tiecas atspoguļot telpas nozīmi mākslinieciskās jaunrades procesā, aicinot māksliniekus darbus radīt telpā uz vietas. Līdz ar novietojuma izmaiņām, uzmanība tiek pievērsta tam, kādām transformācijām tiek pakļauts mākslinieka darbs, kad viņam atņemta pati radīšanas vieta. Bioloģijas fakultātes telpas, kuras pēc būtības krietni atšķiras no Vidzemes tirgus paviljona, kļūst par aizvietotāju un vienlaikus glābēju, tādēļ arī mākslinieki aicināti savas idejas nevis mainīt, bet gan pielāgot jaunajai videi.

Par pasākuma koncepciju vairāk stāsta tā kuratore Auguste Petre: “Audiovizuālās vasaras galerijas programma fokusējas uz jautājumiem par telpu un tās dažādajām dimensijām - telpa kā vieta radīšanai; vieta sevis un savas prakses reprezentēšanai; vieta eksistēšanai/domāšanai; fiziskas telpas nepieciešamība vai nevajadzība radošām personām; telpas aktualizēti jautājumi par komunikāciju ar auditoriju un cilvēku savstarpējā saskarsme. "Tīrkultūras" Audiovizuālās vasaras galerijas būtība atspoguļojas ne tikai dažādo mākslas prakšu iekļaušanā, bet arī tās saturiskā vieglumā. Mākslinieciskā jaunrade sastāv ne tikai no faktiskas darbu realizācijas, bet arī domāšanas, sajušanas, uztveršanas. Tādēļ viens no galerijas uzdevumiem ir pieradināt sabiedrību pie mākslas kā procesuālas vērtības - to būs iespējams novērtēt gan caur radio klātienes performancēm, gan vizuālo mākslinieku iesaistes, kuri darbus četru nedēļu garumā radīs telpā uz vietas. Šajā procesā apkārtējie notikumi, tostarp kultūras konteksts, kļūst par sava veida barību radīt gribošajam māksliniekam, savukārt telpa var kļūt gan par patvēruma vietu, gan autora pasaules epicentru.”

“Tīrkultūras” radio programma klātienē Kronvalda bulvārī 4 būs klausāma un apmeklējama jau no 26. jūlija, taču Audiovizuālās vasaras galerijas atklāšana norisināsies 27. jūlijā plkst. 18.00. Visa pasākuma norises laikā tiks īstenota arī izglītības programma, piedāvājot gan meistarklases ar māksliniekiem, gan ekskursiju kopā ar kuratori pasākuma finisāžas dienā - 19. augustā. Savukārt 2. augustā norisināsies publiska diskusija par laikmetīgās mākslas pieejamību un pieņemšanu, mākslu brīvības kontekstā un kultūras telpu nepietiekamību. Diskusija tiek rīkota sadarbībā ar Latvijas Laikmetīgās mākslas centru un Latvijas Mākslas akadēmiju. Pilna mūziķu un meistarklašu programma būs pieejama radio “Tīrkultūra” sociālo tīklu kontos.

“Audiovizuālā vasaras galerija” ir daļa Rīgas Vasaras kultūras programmas, to atbalsta Rīgas Domes Izglītības, kultūras un sporta departaments. Pasākums tapis sadarbībā ar Latvijas Mākslas akadēmiju. Vizuālās identitātes autors ir Aleksandrs Breže.