“Rīgas Festivālā” skanēs “Čellu mūzikas šarms”

VSIA “Latvijas Koncerti” organizētā “Rīgas Festivāla” ietvaros 15. jūnijā Spīķeru koncertzālē valdīs “Čellu mūzikas šarms”. Uz skatuves tiksies astoņi čellspēles lietpratēji ar populārās grupas “DaGamba” solistu Antonu Trocjuku un akadēmiskajā vidē labi pazīstamo kamermūziķi Gunu Šnē priekšgalā. Solo epizodēm mijoties ar ansambļa pilnskanīgo vērienu, skanēs gan Maksa Bruha harmoniski nospriegotā mūzika un smalki austais Gabriela Forē skaņuraksts, gan fragmenti no Morisa Ravela ikoniskā “Bolero” un lappuses ne tikai no klasikās mūzikas repertuāra vien.

Koncertprogrammā “Čellu mūzikas šarms”  uzstāsies astoņi talantīgi čellisti: Guna Šnē, Antons Trocjuks, Māra Botmane, Klāvs Jankevics, Kārlis Klotiņš, Madara Norbūte, Elīza Petrenko, , Dace Zālīte-Zilberte. Koncertprogrammā skanēs Maksa Bruha, Gabriela Forē, Dāvida Popera, Morisa Ravela, Štefana Šradera, Svantes Henrisona, Džovanni Solima mūzika.

“Programma veidota kā sava veida muzikālais hokeja mačs ar saspēlēm, noraidījumiem, virtuozām sacensībām un spēcīgām emocijām. Ansambļa krāšņajai pilnskanībai mijoties ar emocionāli dziļām soloepizodēm, skanēs gan vācu romantiķa Maksa Bruha harmoniski nospriegotā mūzika un smalki austais franču skaņu juveliera Gabriela Forē nošuraksts, gan izslavetā Bohēmijas virtuoza Dāvida Popera temperamentīgā koncertpolonēze un mūslaiku itāļu mūzikas superzvaigznes Džovanni Solimas spožais Violoncelles, vibrez! un akadēmiskā žanru robežas pārkāpjošā zviedru čellista Svantes Henrisona darbi. Neizpaliks arīdzan sarunas par čellistu dzīves aizkulisēm un tāpat īpašs pārsteigums solās būt Morisa Ravela ikoniskais “Bolero”, kas šoreiz skanēs pavisam neierastā versijā – vienam vienīgam čellam un veseliem četriem čellistiem,” tā par koncertu stāsta Guna Šnē.

“Rīgas Festivāla” ietvaros būs dzirdami dažādi koncerti:

  • 8. jūnijā VEF Kultūras pilī uzstāsies Latvijas Radio bigbends un amerikāņu džeza mūzikas zvaigzne Bobs Mincers - īstena saksofonspēles leģenda, izcils atskaņotājmākslinieks un meistarīgs komponists, kura veikumu vairākkārt atzinīgi novērtējuši arī prasīgie “Grammy” balvas eksperti. Boba Mincera vārds jau vairākas desmitgades saistās gan ar Losandželosas spilgto apvienību “Yellowjackets”, gan Ķelnē bāzēto Rietumvācijas Radio bigbendu. Amerikāņu mūziķa iezīmīgais saksofonspēles tembrs un neizsīkstošā enerģija krāšņo neskaitāmus ieskaņojumus, vairākas viņa kompozīcijas uzskatāmas par džeza standartiem.
  • 9. jūnijā Dzintaru koncertzālē ar aizraujošu un neparastu koncertprogrammu uzstāsies dziedātājs, mūzikas un tekstu autors, producents Jānis Šipkēvics un starptautiski atzītais latviešu pianists Reinis Zariņš. Programmā Jāņa Šipkēvica oriģinālmūzika, Artura Maskata dziesmas ar  Jāņa Šipkēvica vārdiem un Andra Dzenīša cikls balsij un klavierēm “Baltas dziesmas” pasaules pirmatskaņojums.
  • 10. jūnijā  Lielajā ģildē būs iespēja izbaudīt spožu programmu pianista Daumanta Liepiņa solokoncertā. Daumants Liepiņš ir neordinārs talants – smalks un iejūtīgs kamermūziķis. Viņa klavierspēle ir tehniski nevainojama, bet interpretācijas – saturiski pārliecinošas un emocionāli piepildītas. Programmā “Daumants Liepiņš. Solokoncerts” līdzās Pētera Vaska gleznainajiem dabas vērojumiem skanēs Artura Maskata īpaši Daumantam Liepiņam veltīts jaundarbs, kā arī Johannesa Brāmsa dinamiskā un emocionāli nospriegotā Trešā klaviersonāte un visu laiku dižākā ģēnija Johana Sebastiana Baha “Hromatiskā fantāzija un fūga”.
  • 21. jūnijā Dzintaru koncertzālē “Rīgas Festivālu” noslēgs krāšņa satikšanās uz skatuves – Maestro Raimonds Pauls, aktieris Andris Keišs, dziedātāja Paula Saija un Latvijas Radio bigbends. Programmā Raimonda Paula oriģināldarbi un džeza mūzika.

“Rīgas Festivālu” atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds.

Biļetes ir iespējams iegādāties „Biļešu paradīze“ kasēs un internetā.

Festivāla interneta mājas lapa www.rigasfestivals.lv.

Ieva Mora, VISA “Latvijas Koncerti” sabiedrisko attiecību speciāliste. E-pasts: ieva.mora@latvijaskoncerti.lv.