Pilsētvides plakāts ar uzrakstu - Ukrainis var uzvarēt

Publicitātes attēls

Rīgas pašvaldība aicina iedzīvotājus iesaistīties Ukrainas atbalsta akcijās un pasākumos

Jau trešo gadu pēc kārtas, paužot atbalstu Ukrainai, kas turpina ciest no Krievijas militārās agresijas, Rīgas pašvaldība aicina iedzīvotājus iesaistīties galvaspilsētā notiekošajās atbalsta akcijās un pasākumos. 24. februārī iedzīvotāji aicināti apmeklēt mītiņu “Kopā līdz uzvarai!”, labdarības koncertus “Kopā ar Ukrainu” un “Stop the war”. Solidarizējoties ar ukraiņu tautu, uz Rīgas Kongresu nama fasādes trīs dienas būs skatāms īpašs audiovizuāls stāsts, Ukrainas karoga krāsās tiks izgaismots Rātsnams un Brīvības piemineklis.

Uz Rīgas Kongresu nama fasādes būs iespējams vērot Ukrainas atbalstam veltītu audiovizuālu projekciju “#WESTANDWITHUKRAINE”, kuru veido starptautiski pazīstamais čehu gaismas mākslinieks Alekss Doviss (Alex Dowis). Viena no galvenajām mākslinieka daiļrades iezīmēm ir grafiti veidošana ar luminiscējošām krāsām, tādējādi radot spilgtus un izteiksmīgus gaismas mākslas darbus. Tā tiks demonstrēta 23., 24. un 25. februārī, no plkst. 18.00 līdz plkst. 23.00.

Tāpat 24. februārī Rīgas pieminekļu aģentūra no saulrieta līdz saullēktam Ukrainas karoga krāsās izgaismos Brīvības pieminekli, kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā katru vakaru dzeltenzilie toņi iemirdzas arī uz Rātsnama fasādes.

Tostarp šī gada Ukrainas atbalsta kampaņas grafiskie risinājumi, kas izvietoti pilsētvidē, tapuši sadarbībā ar Rīgā dzīvojošajiem ukraiņiem. Ukraiņu bēgļi Rīgā tika aicināti pabeigt dažādus teikumus latviešu valodā, tādējādi paužot savas kara laika identitātes šķautnes. Rezultātā pilsētvides plakātos visā pilsētā lasāmas frāzes, kurās ukraiņi pauduši ne tikai, ko vēlētos, bet arī, ko var un dara Rīgā.

24. februārī arī Rātsnama zvani vienosies melodijā Ukrainas atbalstam – plkst. 9.00, 12.00, 15.00 un 18.00 tie ierasto skaņdarbu vietā atskaņos dziesmu “Lūgšana par Ukrainu”  (Духовний Гімн України).

Pie Brīvības pieminekļa 24. februārī no plkst. 12.30 notiks mītiņš “Kopā līdz uzvarai!”. Pasākuma organizatori – Latvijas Pilsoniskā alianse – uzsver, ka tuvojamies jau trešajam Krievijas izraisītā pilna mēroga kara gadam Ukrainā, kas nozīmē, ka solidaritātei un atbalstam šogad jābūt vēl spēcīgākam. Pasākuma dalībniekus uzrunās Latvijas un Ukrainas amatpersonas un sabiedriskie aktīvisti. Vienlaikus Bastejkalnā darbosies ierakumu sveču darbnīcas un mantu ziedojumu punkti.

Mītiņa dalībnieki ir aicināti ņemt līdzi Ukrainas un Latvijas karogus, apģērbā iekļaut Ukrainas karoga krāsas, kā arī dzeltenus un zilus ziedus un svecītes, kuras varēs nolikt pie Brīvības pieminekļa un Ukrainas vēstniecības.

Godinot Ukrainu un pieminot karā kritušos, 24. februārī plkst. 15.00 Rīgas Domā notiks dievkalpojums.

Savukārt Latvijas Nacionālajā Bibliotēkā plkst. 18.30. notiks labdarības koncerts “Kopā ar Ukrainu”. Tajā zināmi latviešu un ukraiņu dziedātāji un mūziķi apvienosies muzikālā pasākumā, lai paustu Ukrainas tautai savu solidaritāti un atbalstu. Pasākumā uzstāsies etnogrupa “Ogas”, Ralfs Eilands, Andrejs Osokins, Jānis Stībelis, Marija Naumova, Miks Galvanovskis, Kārlis Kazāks, grupa “Sudden Lights”, Intars Busulis un Abonementa orķestris, Markus Riva, Viktorija Prituļaka and Anastasia Vasilenko. Ienākumi no koncerta tiks novirzīti Ukrainas atbalstam. Ziedojumu saņēmējus izvēlēsies Ukrainas vēstniecība. Latvijā un labdarības fonds Ziedot.lv. Biļetes var iegādāties “Biļešu paradīze” kasēs un  https://www.bilesuparadize.lv/lv/event/137229

Solidarizēties ar ukraiņu tautu, pašvaldība aicina apmeklēt arī regeja mūzikas apvienības “Riga Reggae” akustisko koncertu “Stop the war” kultūras centrā “Imanta” 24. februārī plkst. 19.00. Apvienība izpilda gan savas, gan citu autoru kompozīcijas, kas skar sociāli svarīgas, bet vienkāršas un visiem labi saprotamas vērtības, tādas kā – miers, mīlestība, brīvība, līdzcietība, vienlīdzība un prieks. Bezmaksas ielūgumu rezervācija “Biļešu paradīze” kasēs un https://www.bilesuparadize.lv/lv/event/136363.

Informāciju sagatavoja: Aira Ancāne, Rīgas pašvaldības Ārējās komunikācijas nodaļas projektu koordinatore, e-pasts: aira.ancane@riga.lv