Rīgas Porcelāna muzejā 17. starptautiskā mazo formu porcelāna izstāde “Tīra krāsa”

Rīgas Porcelāna muzejā 17. starptautiskā mazo formu porcelāna izstāde “Tīra krāsa”

Starptautiskā konkursizstāde “Tīra krāsa” Rīgas Porcelāna muzejā skatāma no 2023. gada 20. oktobra līdz 2023. gada 10. decembrim.

Krāsa un nekrāsa. Hromatisks un ahromatisks. Pamatkrāsas, pretkrāsas, siltie un vēsie toņi un pustoņi. Krāsa, krāsas laukums ir viens no formālajiem paņēmieniem vizuālajā mākslā. Izmantojot toņu spektra nokrāsas un attēlojot gaismēnu, ir iespējams panākt apjoma ilūziju un reālistisku tēlojumu. Savukārt kārtojot krāsu laukumus ritmos, simetriskās un asimetriskās kompozīcijās, ir iespējams iegūt abstraktu ekspresiju. Krāsa iedarbojas uz mūsu maņām.

Rīgas Porcelāna muzejs kopj Starptautisko mazo formu porcelāna izstāžu tradīciju kopš 2006. gada. Mākslinieki ir aicināti iesniegt savus jaunākos darbus, kas tapuši pēdējo 2 gadu laikā un atbilst konkursa tehniskajām prasībām - porcelāna mākslas darbs ir ne lielāks par 21 x 21 x 21 cm un ne mazāks par 13 cm. Šogad, kad tā notiks jau 17. reizi, izstādei dota tēma “Tīra krāsa”.


Kimija Ino (Brazīlija-Japāna) “Vīruss WH”, 2023. Foto: Gvido Kajons

 

“Tīra krāsa” aicināja māksliniekus, kuri strādā ar porcelānu, pievērsties krāsai kā izteiksmes nesējam. Trīsdimensionālā mākslas darbā, protams, izšķiroši svarīga ir forma, objekta tektoniskā uzbūve un siluets, taču, kā mainās darba nozīme un uztvere, ja dominējošais izteiksmes līdzeklis ir krāsa? Tīra krāsa?

Darbi izstādei tiek izvēlēti konkursa kārtībā. Žūrijas sastāvā strādāja Rīgas Porcelāna muzeja darbinieces: direktore Iliana Veinberga, ekspozīcijas un izstāžu kuratore Ieva Nagliņa, dokumentu sistēmu vadītājas Ginta Eksne un Diāna Lauriņa; papildus kā eksperte tika pieaicināta māksliniece Ieva Bertašiūte-Grosbaha.

Izstādē piedalīsies 15 mākslinieki no 7 dažādām valstīm: Iveta Aigare (Latvija), Neringa Akcijonaitite (Lietuva), Adile Feiza Čakira Ezgindogdu (Turcija), Ilze Emse-Grīnberga (Latvija), Ven-Ši Harmana (Taivāna), Kimija Ino (Brazīlija-Japāna), Dainis Lesiņš (Latvija), Magdalena Maros (Polija), Valda Podkalne (Latvija), Inita Reimandova (Latvija), Ainārs Rimicāns (Latvija), Līga Skariņa (Latvija), Ivanda Spulle-Meiere (Latvija), Otars Vepkhvadze (Gruzija), Solvita Zāle (Latvija).

Paralēli izstādei “Tīra krāsa”, kas skatāma Rīgas Porcelāna muzeja 1. stāva skatlogos, muzeja mainīgās ekspozīcijas telpā notiek Ievas Bertašiūtes-Grosbahas personālizstāde “Pirkstu nospiedumi”.

Publicitātes attēls (augšējais) Magdalena Maros (Polija) “Pēcattēli”, 2022. Foto: Gvido Kajons.

Papildu informācija: Ieva Nagliņa, Rīgas valstspilsētas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības Rīgas Porcelāna muzeja ekspozīcijas un izstāžu kuratore. E-pasts: ieva.naglina@riga.lv

Rīgas Porcelāna muzejs. Kalēju ielā 9/11, Vecrīgā (ieeja no Konventa sētas)


Dainis Lesiņš (Latvija) “Oranžērija”, 2023. Foto: Gvido Kajons.