Rīgas Porcelāna muzejā atklās Esmeraldas Purvišķes un Zahara Ze izstādi “Porcelāna padarīšana”

Rīgas Porcelāna muzejā atklās Esmeraldas Purvišķes un Zahara Ze izstādi “Porcelāna padarīšana”

Izstāde “Porcelāna padarīšana” Rīgas Porcelāna muzejā, Kalēju ielā 9/11, Vecrīgā (ieeja no Konventa sētas), būs skatāma no 2023. gada 16. jūnija līdz 13. augustam.

“Es radu keramiku vienkārši tāpēc, ka nevar dzīvot bez darīšanas. Vajag to ‘porcelāna padarīšanu’”, teic Esmeralda Purvišķe.

Esmeralda Purvišķe ir māksliniece, dizainere, kura strādā ar keramiku un ir zīmola “Esse Ceramics” izveidotāja. Zahars Ze ir grafiķis, kurš strādā kā ilustrators un grafiskais dizainers, reizumis arī – kā ielu mākslinieks. Lai arī katrs no viņiem līdz porcelānam nonācis atšķirīgā veidā, šobrīd jau vairāk kā piecus gadus viņi kopā strādā studijā “Krasta keramika” Rīgā. Sākot ar pirmo kopīgi veidoto darbu, Esmeraldas Purvišķes un Zahara Ze simbioze ir tik cieša, ka šobrīd mākslinieki jau vairs nenošķir konkrētu individuālo autorību un savus lolojumus paraksta kā kopdarbus.

Esmeraldas un Zahara darbiem ir ne ar ko nesajaucama vizualitāte. Pirmie uzmanību piesaista košie tēli. Spilgtas, tīras krāsas, krāsu laukumi un to ritmiski kārtojumi, kuros samanāmas cilvēku, dzīvnieku, augu aprises – tēli kaut kur dodas, kaut ko dara, ar viņiem kaut kas notiek. Taču viņi tik ļoti neizceltos, ja to pamatā nebūtu vienlīdz izteiksmīga forma, uz kuras virsmas darboties. Funkcionāli priekšmeti, kā piemēram, krūzes, glāzes, kannas, vāzes, šķīvji, svečturi, kā arī abstrakti objekti un tēlniecība ir oriģināls pienesums Latvijas porcelāna dizainā. Dzīvespriecīgā estētika ir tikai pirmais pietuvinājums. Ielūkojoties rūpīgāk var samanīt gan gudru un uzmanīgu Latvijas keramikas dižgaru studēšanu, gan rūpīgi nostrādātu pašu oriģinālā dizaina piedāvājumu un unikālo redzējumu. Abiem autoriem vienlīdz svarīgi, ka radītais priekšmets ietver ne vien estētiskās kvalitātes, bet ir arī funkcionāls. 

Izstāde “Porcelāna padarīšana” ir pirmā reize, kad Esmeraldas Purvišķes un Zahara Ze darbi tiek izstādīti Rīgas Porcelāna muzejā. Iepriekš gan īss ieskats ir bijis redzams grupas izstādē “Testējot mūsdienas II” (2021), kurā Esmeraldas Purvišķes radītā kanna un krūzes bija eksponētas starp padsmit citu Latvijas dizaineru produktiem. Savukārt šī ir reize, kad visa uzmanība ir nedalīti pievērsta šim unikālajam radošajam pārim. Izstādē būs skatāmi jaunākie, īpaši izstādei radītie porcelāna darbi ar bagātīgu dekorējumu – ieturētu septiņu krāsu toņu gammā. Saulainā, vasarīgā veidā tiks turpinātas abu daiļradē iecienītās līnijas. Esmeralda attīsta tālāk savu nu jau ikonisko servīzi, papildinot to ar jauniem priekšmetu tipiem un ieviešot delikātu, juteklisku krāsu dekorējumu. Zahars piešķir cilvēcisku tēlu vaibstus dažādas formas porcelāna izstrādājumiem. Būs skatāmas gan lielās, dekoratīvās vāzes un šķīvji, lietojamas krūkas, krūzes un bļodas, gan arī tēlniecība, abstrakti objekti un to instalācijas, rādot, cik šaura un viegli pārplūstama ir robeža starp saprotamo, lietojamo un to, kas ir tīra, priecīga māksla.

Autoru jaunradi ir finansiāli atbalstījis Valsts kultūrkapitāla fonds.

Rīgas Porcelāna muzeja darba laiks: otrdienas – svētdienas no 11.00 līdz 18.00; pirmdien - slēgts.

Attēli: Esmeralda Purvišķe un Zahars Ze. 2023. Foto – Gvido Kajons

Papildu informācija: Ieva Nagliņa, Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības Rīgas Porcelāna muzeja ekspozīcijas un izstāžu kuratore. E-pasts: ieva.naglina@riga.lv.