Rīgas Porcelāna muzeja izdevumi nonāk pie lasītājiem!

Rīgas Porcelāna muzeja sagatavotās grāmatas par Latvijas dizaina vēsturi – monogrāfija “Aija Mūrniece” un katalogs “Servīzes A-Z” nonāk pie lasītājiem – sākot ar 2023. gada 19. decembri tās ir pieejamas muzejā!

Ilgi gaidītās grāmatas par Latvijas porcelāna dizaina vēsturi nule kā ir ieradušās no tipogrāfijas un, sākot ar 2023. gada 19. decembri, ir pieejamas iegādei Rīgas Porcelāna muzejā.

Kataloga "Servīzes A-Z. Rīgas Porcelāns. 20. gs. otrā puse" mērķis ir būt par pirmo pietuvinājumu Rīgas Porcelāna rūpnīcas 20. gadsimta otrās puses tējas un kafijas servīžu tipu un formu dizaina pasaulē. Rīgas Porcelāna muzejs ir apkopojis vizuālos, arhīvu un citu avotu materiālus un sastādījis katalogu, kas ļauj ikvienam arī bez priekšzināšanām ātri orientēties plašajā Latvijā ražoto servīžu dizaina vēsturē. Izdevumā iekļauti 75 servīžu tipi – porcelāna, fajansa un plānsienu porcelāna izstrādājumi, kas Rīgas ražotnēs izgatavoti gan sērijās un masveidā, gan maztirāžā kā ekskluzīva produkcija laika posmā no 40. gadiem līdz 90. gadiem, kā arī pamatprodukcijas variācijas, atkāpes un attīstības posmi. Papildus atrodamas nodaļas par servīzēm, kas nav saistītas ar ražotnes pamatprodukciju, bet tik un tā veido priekšstatu par jaunrades iespējām un autoru radošajiem rokrakstiem: porcelānā realizētie studiju un diplomdarbi, kā arī rūpnīcas mākslinieku unikālās autorservīzes. Izdevums ir 216 lpp. biezs, ilustrēts ar vairāk nekā 370 attēliem un tajā atrodami 60 autoru vārdi, kas ir bijuši līdzdalīgi porcelāna rūpniecībā; to papildina kopsavilkums angļu valodā.


Kataloga “Servīzes A-Z” vāks. © Rīgas Porcelāna muzejs. Vāka dizaina autore © Kima Abramova.

Savukārt, monogrāfija "Aija Mūrniece" ir veltīta Rīgas Porcelāna rūpnīcas māksliniecei, ražojumu dekoru dizaina autorei Aijai Mūrniecei (1937). Izdevums ir veidots, pirmkārt, kā biogrāfisks stāsts par Aijas Mūrnieces dzīvesgājumu, kas ir cieši savīts ar Latvijas likteni un tā pagriezieniem 20. gadsimtā. Otrkārt, tas ir viņas darbu katalogs, kurā ir apkopoti gan rūpnīcā tiražētie dizaina darbi, gan arī Aijas Mūrnieces autordarbi. Izdevums ir 272 lpp. biezs un ilustrēts ar vairāk nekā 480 attēliem – priekšmetu fotogrāfijām, dekoliem un dekolu zīmējumiem, skicēm un planšetēm, kalkiem, rasējumiem u.c., kā arī vēsturiskiem fotoattēliem, kas ļauj ieskatīties Aijas Mūrnieces dienās un darbos, laikabiedru un laikmeta dzīvē. To papildina kopsavilkums angļu valodā.

Izdevumos izmantoti materiāli no Rīgas Porcelāna muzeja krājuma un Zinātniskā arhīva, kā arī no citām institūcijām Rīgā un Latvijā: LNMM Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja, Latvijas Mākslas akadēmijas Informācijas centra, Latvijas Valsts arhīva un Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīva, Latvijas Mākslinieku savienības, Latvijas Kultūras akadēmijas Rīgas Kino muzeja, Paula Stradiņa medicīnas vēstures muzeja, Ģ. Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzeja, muzeja “Rīgas Jūgendstila centrs”. Tāpat iekļauti materiāli, kas glabājas rūpnīcas mākslinieku un darbinieku un viņu ģimeņu īpašumā, kā arī no vairākiem desmitiem privātpersonu.


Monogrāfijas “Aija Mūrniece” vāks. © Rīgas Porcelāna muzejs. Dizaina autore © Ieva Vīriņa.
 

Abi izdevumi ir tapuši ar Valsts Kultūrkapitāla fonda un Rīgas valstspilsētas pašvaldības finansiālu, kā arī privātpersonu ieinteresētību un pašaizliedzīgu atbalstu.

Katalogs “Servīzes A-Z. Rīgas Porcelāns. 20. gs. otrā puse” un monogrāfija “Aija Mūrniece” ir unikāls ieskats Latvijas dizaina vēsturē un konkrētos produkcijas paraugos, personālijās. Ikvienam interesentam, neatkarīgi no tā sagatavotības pakāpes, tie paver ceļu tālākai porcelāna mākslas un rūpniecības izziņai, Latvijas dizaina vēstures apgūšanai un tā mantojuma saglabāšanai.

Sīkāka informācija Rīgas Porcelāna muzeja mājas lapā.
https://porcelanamuzejs.riga.lv/lv/jaunumi/katalogs-servizes-a-z-nonak-pie-lasitajiem/
https://porcelanamuzejs.riga.lv/lv/jaunumi/monografija-aija-murniece-nonak-pie-lasitajiem/

Attēls: Monogrāfijas “Aija Mūrniece” 171. lpp. Kobalta dekoli. © Rīgas Porcelāna muzejs. Dizaina autore © Ieva Vīriņa.

Papildu informācija: Rīgas valstspilsētas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības Rīgas Porcelāna muzejs. E-pasts: rpm@riga.lv  

Rīgas Porcelāna muzejs. Kalēju ielā 9/11, Vecrīgā (ieeja no Konventa sētas)

Darba laiks: otrdienas – svētdienas no 11.00 līdz 18.00; pirmdien - slēgts.