Rīgas Porcelāna muzejā skatāma simpozija “KUR” dalībnieku darbu izstāde

Simpozija “KUR” izstāde Rīgā būs skatāma Rīgas Porcelāna muzeja radošajā darbnīcā no 2023. gada 18. augusta līdz 15. oktobrim.

Ja rudens, ziema un pavasaris ir laiks, kad aktīvi burbuļo Latvijas pilsētu – īpaši galvaspilsētas – mākslas dzīve, tad vasara ir tā sezona, kad ļaudis labprāt izbrauc ārpus mūriem, apciemo dzimtās vietas, satiek draugus un kolēģus tuvāk pie dabas.

Latvijas vasarā māksliniekus var meklēt radošajās rezidencēs, plenēros un simpozijos ārpus galvaspilsētas epicentra. Simpoziji keramikas vidē ir populāra starptautiska prakse, kas ļauj attīstīt savstarpēju pieredzes apmaiņu un profesionālu pilnveidošanos. Arī šovasar mākslas notikumu kartē iezīmējas tik daudz vietu, ka visas nosaukt nebūs iespējams, taču to starpā jāizceļ vienu – Saldu.

Šī gada jūlija pirmajā pusē Saldū, sadarbojoties Latvijas Keramikas asociācijai un Saldus Mākslas skolai un pateicoties Valsts kultūrkapitāla fonda un Kurzemes plānošanas reģiona atbalstam, norisinājās simpozijs “KUR”, kas pulcināja vienpadsmit profesionālus keramiķus, dizainerus, māksliniekus un mākslas pedagogus no Latvijas un Igaunijas.

“KUR” simpozijs Saldū notiek jau otro gadu; šogad tas tika veltīts porcelānam. Lejamā un veidojamā masa, papīra un 3D drukājamais porcelāns – desmit dienu laikā māksliniekiem bija iespēja strādāt ar šo materiālu ierastajās tehnikās, kā arī izmēģināt jaunas, apmainīties ar pieredzi un aroda knifiem ar kolēģiem.

Simpozija laikā tapušos darbus Saldus iedzīvotāji un viesi var apskatīt izstādē līdz augusta vidum, savukārt rīdziniekiem šī iespēja ir dota laikā no 18. augusta līdz 15. oktobrim, kad visu dalībnieku mākslas darbi eksponēti simpozija “KUR” izstādē Rīgā, Rīgas Porcelāna muzejā. Ekspozīcija ir iekārtota muzeja radošās darbnīcas telpā un tā ir pirmā reize, kad tajā ir skatāma mūsdienu porcelāna mākslas procesam veltīta izstāde. Radošā atmosfēra iespējams rosinās kādu pašu iemēģināt roku porcelāna veidošanā vai apgleznošanā.

Izstādē apskatāmos mākslas darbus simpozija laikā radīja Diāna Boitmane, Ieva Jurka, Lauri Kilusks (Lauri Kilusk, EE), Jānis Leimanis, Elvīra Mahte, Kristīne Ozola, Jonass Parve (Joonas Parve, EE), Rūdis Pētersons, Esmeralda Purvišķe, Agnese Sunepa un Baiba Šēna.

Paralēli simpozija “KUR” izstādei, Rīgas Porcelāna muzeja izstāžu zālē un pirmā stāva skatlogos skatāma izstāde “Gleznojumi”, kurā var iepazīt virsglazūras un zemglazūras apgleznošanas tehniku, kādu to savām radošajām izpausmēm pakļauj deviņi dažādu paaudžu un specializāciju mākslinieki.

Latvijas keramikas biennāle ir viens no nozīmīgākajiem laikmetīgās keramikas notikumiem Baltijas reģionā, to rīko Latvijas Laikmetīgās keramikas centrs sadarbībā ar Daugavpils Marka Rotko mākslas centru. Abas izstādes Rīgas Porcelāna muzejā norisinās no 2023. gada 18. augusta līdz 15. oktobrim un notiks paralēli biennāles izstāžu 2023. gada programmai Rīgas mākslas telpā.

Publicitātes attēli:
1 – Diāna Boitmane. Bird Song for Death. 2023. Foto – Agnese Sunepa.
2 – Ieva Jurka. Vējā. 2023. Foto – Agnese Sunepa.
3 – Lauri Kilusk. The Remains of the Apocalyptic Heat Wave. 2023. Foto – Agnese Sunepa.
4 – Jānis Leimanis. Kārtainās servīzes. 2023. Foto – Agnese Sunepa.
5 – Elvīra Mahte. Bez nosaukuma. 2023. Foto – Agnese Sunepa.
6 – Kristīne Ozola. Atmiņa. 2023. Foto – Agnese Sunepa.
7 – Joonas Parve. Guardians of Mundane Work. 2023. Foto – Agnese Sunepa.
8 – Rūdis Pētersons. Plantimal. 2023. Foto – Agnese Sunepa.
9 – Baiba Šēna. Svečturi. 2023. Foto – Agnese Sunepa.
10 – Agnese Sunepa. Rīts. 2023. Foto – Agnese Sunepa.
11 – Esmeralda Purvišķe. Saldus sapnis. 2023. Foto – Agnese Sunepa.

Papildu informācija: Ieva Nagliņa, Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības Rīgas Porcelāna muzeja ekspozīcijas un izstāžu kuratore. E-pasts: ieva.naglina@riga.lv.

Rīgas Porcelāna muzejs. Kalēju ielā 9/11, Vecrīgā (ieeja no Konventa sētas)
Darba laiks: otrdienas – svētdienas no 11.00 līdz 18.00; pirmdien - slēgts.

Galerijas