Rīgas Porcelāna muzejs ir sagatavojis papildizdevumus katalogam un grāmatai

Atvērums no kataloga “Servīzes A–Z”. Dizaina autors Artis Tauriņš, Kima Abramova. 2023./2024

Rīgas Porcelāna muzejs ir sagatavojis papildizdevumus katalogam un grāmatai

Rīgas Porcelāna muzejs ir sagatavojis papildizdevumus divām lasītāju iecienītām grāmatām – katalogam “Servīzes A–Z” un interviju krājumam “Porcelāna stāsti”. Atkārtotie izdevumi pie lasītājiem nonāks jau drīzumā – 2024. gada marta otrajā pusē.

Katalogs “Servīzes A–Z” pie lasītājiem nonāca 2023. gada nogalē. Apkopojot vizuālos, arhīvu un citu avotu materiālus, Rīgas Porcelāna muzejs izveidoja parocīgu katalogu, kas ļauj ikvienam interesentam iepazīt daudzveidīgo servīžu dizaina klāstu. Tas tapa kā zināmo Rīgas porcelāna ražotnēs 20. gs. otrajā pusē tiražēto servīžu kompendijs un kalpo kā pirmais pietuvinājums šajā līdz šim neizzinātajā jomā. Izdevumā fiksēta šobrīd pieejamā informācija par padomju laikā un atjaunotās neatkarības gados tapušo tējas un kafijas servīžu dizainu, fokusējoties uz formas attīstību un izlaidi. Par asi, ap kuru grupēt materiālu, izvēlēta hronoloģija – sākot ar senākajiem un beidzot ar jaunākajiem dizaina paraugiem. Izdevumā iekļautas porcelāna, fajansa un plānsienu porcelāna servīzes, kas Rīgas ražotnēs izgatavotas gan sērijās un masveidā, gan maztirāžā kā ekskluzīva produkcija, tāpat arī pamatprodukcijas variācijas, atkāpes un attīstības posmi. Atkārtotajā izdevumā ir precizēti daži dati, fakti un autoru vārdi, kā arī iekļauti jauni materiāli – gan iepriekš neredzētas priekšmetu fotogrāfijas, gan arī dokumentālie kadri.

Grāmatas “Porcelāna stāsti: Rīgas Porcelāna rūpnīcas darbinieku atmiņas” pirmais izdevums, savukārt, nāca klajā 2020. gadā. Šis krājums ir vairāku gadu pētniecības rezultāts, kas kalpo kā unikāls avots Latvijas dizaina vēstures un 20. gs. rūpnieciskās kultūras izziņā. Grāmatā ir apkopotas intervijas ar Rīgas Porcelāna rūpnīcas darbiniekiem un strādniekiem. Divdesmit viena persona vēsta par savu dzīves gājumu, darba ikdienu ražotnē un sniedz laikmeta vērtējumu, aptverot periodu no 20. gs. 40. gadiem līdz 21. gs. sākumam.

Par rūpnīcas 1. iecirkni Maskavas ielā 257, bijušo Kuzņecova dzimtas fabriku, stāsta mākslinieces Iveta Aigare, Dace Blūma, Natālija Laminska, Aija Mūrniece un Antoņina Paškēviča, mākslinieks Kārlis Knopkens, Konstruktoru biroja darbinieks Jānis Birnis, Ķīmijas laboratorijas priekšniece Tatjana Borovkova un rūpnīcas galvenā tehnoloģe Natālija Molotoka, formētājas-lējējas Vizbulīte Irbīte un Maija Radugina un bibliotēkas vadītāja Olga Zdebska.

Par 2. iecirkni Lēdurgas ielā 3, otru vēsturisko porcelāna ražošanas vietu Rīgā, kas saistāma ar Jesena dzimtas vārdu, vēsta mākslinieces Ilga Dreiblate un Beatrise Kārkliņa, galvenais inženieris Zigurds Konstants, Tehniskās kontroles nodaļas meistare Rasma Krastiņa, Dekolu ceha meistare Skaidrīte Rosicka, modelētājs un vēlāk dizainers Āris Segliņš, Kapseļu ceha meistare Marija Sorokina un Porcelāna ceha priekšniece Aija Strupe. Grāmatas noslēgumā AS “Latelektrokeramika” direktors Ulduzhans Ahmedovs atklāj, kas ar rūpnīcu un tās mantojumu notika 2000. gadu sākumā, jau pēc ražotnes likvidācijas.

Abu grāmatu pirmizdevumu finansiāli atbalstīja Valsts kultūrkapitāla fonds un Rīgas valstspilsētas pašvaldība. To tapšanu veicināja arī citu kultūras mantojuma institūciju un privātpersonu ieinteresētība un iesaiste.

Izdevumi klajā nāks marta vidū un interesentiem būs pieejami Rīgas Porcelāna muzejā marta otrajā pusē. Par pieejamību un cenu aicinām sekot līdzi informācijai muzeja mājaslapā un sociālajās vietnēs.

Atvērums no grāmatas “Porcelāna stāsti”. Dizaina autore Arta Ozola-Jaunarāja. 2020

Pielikumā publicitātes attēli:
1. Kataloga “Servīzes A–Z” atkārtota izdevuma vāks. Dizaina autors Artis Tauriņš. 2024.
2. Grāmatas “Porcelāna stāsti” atkārtota izdevuma vāks. Dizaina autore Arta Ozola-Jaunarāja. 2020./2024.

Papildu informācija: Diāna Lauriņa Rīgas valstspilsētas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības Rīgas Porcelāna muzeja Dokumentu sistēmu vadītāja – zinātniskā darba speciāliste. E-pasts: diana.laurina@riga.lv

 

Galerijas