Rīgas Porcelāna muzejs izsludina pieteikšanos 17. starptautiskajai mazo formu porcelāna izstādei “Tīra krāsa”

Rīgas Porcelāna muzejs izsludina pieteikšanos 17. starptautiskajai mazo formu porcelāna izstādei “Tīra krāsa”

Mākslinieki aicināti pieteikt savus darbus 17. starptautiskajai mazo formu porcelāna izstādei “Tīra krāsa” līdz 2023. gada 18. augustam. Izstāde Rīgas Porcelāna muzejā notiks no 2023. gada 20. oktobra līdz 2023. gada 10. decembrim.

Rīgas Porcelāna muzejs izkopj Starptautisko mazo formu porcelāna izstāžu tradīciju kopš 2006. gada. Izstāde ik gadu aptver plašu mākslinieku loku, tajā piedalās 20 līdz 30 autori vismaz no 7 dažādām valstīm. Mākslinieki ir aicināti iesniegt savus jaunākos darbus, kas tapuši pēdējo 2 gadu laikā un atbilst konkursa tehniskajām prasībām - porcelāna mākslas darbs ir ne lielāks par 21 x 21 x 21 cm un ne mazāks par 13 cm. Šogad, kad tā notiks jau 17. reizi, izstādei dota tēma “Tīra krāsa”.

Krāsa un nekrāsa. Hromatisks un ahromatisks. Pamatkrāsas, pretkrāsas, siltie un vēsie toņi un pustoņi. Krāsa, krāsas laukums ir viens no formālajiem paņēmieniem vizuālajā mākslā. Izmantojot toņu spektra nokrāsas un attēlojot gaismēnu, ir iespējams panākt apjoma ilūziju un reālistisku tēlojumu. Savukārt kārtojot krāsu laukumus ritmos, simetriskās un asimetriskās kompozīcijās, ir iespējams iegūt abstraktu ekspresiju. Krāsa iedarbojas uz mūsu maņām.

“Tīra krāsa” aicina māksliniekus, kuri strādā ar porcelānu, pievērsties krāsai kā izteiksmes nesējam. Trīsdimensionālā mākslas darbā, protams, izšķiroši svarīga ir forma, objekta tektoniskā uzbūve un siluets, taču, kā mainās darba nozīme un uztvere, ja dominējošais izteiksmes līdzeklis ir krāsa? Tīra krāsa?

Pieteikumus izstādei var iesniegt līdz 2023. gada 18. augustam, aizpildītu veidlapu un darba fotoattēlus sūtot uz e-pastu rpm@riga.lv. Konkursa nolikumu un veidlapu var atrast Rīgas Porcelāna muzeja mājas lapā - https://porcelanamuzejs.riga.lv/lv/jaunumi/

Pielikumā publicitātes attēli: 1 - “Neskarta ainava”, 2015. Autore Veronika Luciņska (Weronika Lucinska). Foto: Gvido Kajons
2 - “Kaste, māja”, 2013. Autore Vera Bakastova. Foto: Gvido Kajons
3 - “Uzmanība”, 2013. Autors Ismets Jūksels (Ismet Yüksel). Foto: Gvido Kajons

Papildu informācija: Ieva Nagliņa, Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības Rīgas Porcelāna muzeja ekspozīcijas un izstāžu kuratore. E-pasts: ieva.naglina@riga.lv.