RKTMC “Mazā ģilde” ar vairākiem pasākumiem sveic Lāčplēša dienā

Piektdien, 11. novembrī, ar vairākiem bezmaksas pasākumiem RKTMC “Mazā ģilde” atzīmē Lāčplēša dienu. Sveicot valsts svētkos, Mazās ģildes Lielajā zālē plkst. 19.00 notiks koncerts “Skaista mana tēva sēta”, savukārt no šodienas visas Latvijas valsts svētku nedēļas garumā būs skatāma digitālā izstāde “Bērni zīmē Latviju” un Andra Rozenberga dokumentālā filma “Sods par sapni”.

Plkst. 19.00 RKTMC “Mazā ģilde” Lielajā zālē Lāčplēša dienai veltītā koncertā “Skaista mana tēva sēta” uzstāsies Zane Šmite (balss, vargans), Ilze Grunte (ģitāra, čarango), Indriķis Veitners (saksofons, klarnete) un Andris Grunte kontrabass). Koncertā dzirdēsiet daļu no latviešu tautasdziesmu dažādā spektra. Kara dziesmas spoguļo kareivju drosmi un bezbailību, kā arī sūras pārdomas par karā pārdzīvoto un pieredzēto. Līdzās dziesmām no karavīra skata punkta, šajā koncertā izskanēs dziesmas no mājās palicēju puses, kur ģimene vienmēr cer saņemt kādu ziņu un, pāri visam – sagaidīt mājās no kara. Programmu papildinās Ilzes Gruntes dziesmas ar mūsdienu latviešu dzejnieču Veltas Sniķeres un Ināras Eglītes vārdiem, liekot aizdomāties par kopīgo un atšķirīgo toreiz un tagad. Koncerts bez maksas skatāms klātienē RKTMC “Mazā ģilde” un tiešraidē www.mazagilde.lv un facebook.com/MazaGilde.

No 11. novembra līdz 21. novembrim laika posmā no plkst. 17.00 līdz 23.00 Mazās ģildes Amatu ielas 3. nama logos būs skatāma digitāla bērnu zīmējumu izstāde “Bērni zīmē Latviju”. Digitālajā izstādē apskatāmi vairāk kā 150 Rīgas skolu un mākslas studiju bērnu un jauniešu darbi, kuros var aplūkot, kā savu pilsētu un valsti redz bērni; kas nākotnes rīdziniekiem pilsētā patīk un kāds šis neparastais laiks ir bērna acīm.

No 11. novembra plkst. 11.00 līdz 20. novembra plkst. 23.00 www.mazagilde.lv un facebook.com/MazaGilde skatāma režisora Andra Rozenberga dokumentālā filma “Sods par sapni” (1994). Filma stāsta par divpadsmit latviešu inteliģences pārstāvjiem, kuru aresti sākās 1951. gada 4. janvārī Rīgā. Citu pēc cita čeka arestēja Elzu Stērsti, Kurtu Fridrihsonu, Ievu Lasi, Maiju Silmali, Eleonoru un Alfrēdu Sausnes, Irīnu un Arnoldu Stubauus, Skaidrīti Sirsoni, Mirdzu Ersu, Miervaldi Ozoliņu un Mildu Grīnfeldi.

Pasākumus ar Rīgas domes atbalstu rīko Rīgas Kultūras un tautas mākslas centrs “Mazā ģilde”. Šie ir vieni no Rīgas pašvaldības organizētajiem Latvijas valsts svētku mēneša pasākumiem. Ar visiem Lāčplēša dienai un Latvijas proklamēšanas gadadienai veltītajiem pasākumiem var iepazīties tīmekļa vietnē svetki.riga.lv, kā arī sekot līdzi to jaunumiem pašvaldības sociālo tīklu lapā “Rīgā notiek”.