Starptautiska bigbenda un Aijas Vītoliņas izpildījumā izskanēs jauno džeza komponistu darbi

Starptautiska bigbenda un Aijas Vītoliņas izpildījumā izskanēs jauno džeza komponistu darbi

27. oktobrī plkst. 18.00 Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē starptautiska bigbenda un vokālistes Aijas Vītoliņas priekšnesumā izskanēs desmit Latvijas, Lietuvas un Norvēģijas jauno komponistu skaņdarbi, kas īpaši sacerēti bigbendam un sievietes balsij.

Diriģenta Dāvja Jurkas vadībā bigbendā apvienosies jaunie profesionāļi no Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA), Igaunijas Mūzikas un teātra akadēmijas, Tronheimas Mūzikas akadēmijas, Stokholmas Karaliskās Mūzikas koledžas un Viļņas Lietišķo zinātņu universitātes Ritmiskās mūzikas fakultātes.

Koncerts būs JVLMA un Latvijas Radio bigbenda kopīgi rīkotā “Bigbenda kompozīciju konkursa Baltijas un Ziemeļvalstu jaunajiem komponistiem” pusfināls. Konkurss norisinās jau ceturto reizi, un šogad tajā tika aicināti piedalīties jaunie komponisti no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Norvēģijas un Zviedrijas.

Starptautiska žūrija veikusi pirmās kārtas atlasi un pusfinālam izvirzījusi 10 jauno komponistu darbus. Koncertā dzirdēsim Mikela Dāla Amundsena (Mikkel Dahl Amundsen, Norvēģija) kompozīciju “Going”, Annas Vibes-Gorkušas (Latvija) “Prologue”, Petera Robertstada (Peter Robertstad, Norvēģija) “Equilibrum”, Denisas Dārznieces (Latvija) “Beninging”, Kristera Lauriņa (Latvija) “Waiting For”, Eskilda Sveosa Okenhauga (Eskild Sveås Okkenhaug, Norvēģija) “Heavy at Heart”, Patrīcijas Annas Doniņas (Latvija) “Latvian Spirit”, Apolinara Dubauska (Apolinaras Dubauskas, Lietuva) “Vilnius”, Jurģa Lipska (Latvija) “Es prom” un Lāsmas Švembergas (Latvija) “A Night in Snow”.

“Ir patiess prieks redzēt, ka gadu no gada iesniegto darbu kvalitāte un muzikālās idejas ir arvien labākas, interesantākas un oriģinālākas. Tas liecina par šāda konkursa nepieciešamību. Šogad ir ļoti interesanti darbi, ļoti daudzpusīgi un dažādi darbi, konkursa pusfināls būs ļoti krāsains. Darbi raksturo ne tikai valsti, no kuras jaunais komponists nāk, bet katrā darbā arī spilgti iezīmējas autora personība. Un, protams, var dzirdēt arī to, no kurienes viņš nāk. Visi konkursa dalībnieki ir bijuši ļoti nopietni noskaņoti, ļoti motivēti, gatavojušies šim konkursam, ieguldījuši pamatīgu darbu. Rezultāts būs ļoti interesants!” pusfināla koncertā gaidāmo raksturo džeza saksofonists, JVLMA Džeza katedras vadītājs un viens no konkursa idejas autoriem, profesors Indriķis Veitners.

Ieeja koncertā bez maksas.

Kompozīciju konkurss noslēgsies 30. novembrī Spīķeru koncertzālē un Latvijas Radio “Klasika” tiešraidē, kur trīs žūrijas izvirzītos finālistu darbus īpaši veidotā koncertprogrammā iekļaus un atskaņos Latvijas Radio bigbends un Aija Vītoliņa.

Koncerts notiek, pateicoties Valsts Kultūrkapitāla fonda, programmas Erasmus+, Rīgas domes un Latvijas Nacionālās bibliotēkas atbalstam.