Starptautiskais dokumentālo filmu festivāls "Artdocfest/Riga"

Starptautiskais dokumentālo filmu festivāls "Artdocfest/Riga"

No 2023. gada 2. līdz 9. martam Rīgā norisināsies 3. starptautiskais dokumentālo filmu festivāls “Artdocfest/Riga”. Festivāla filmu seansi notiks kinoteātrī "Splendid Palace", kā arī Mākslas centrā “Zuzeum”. Nedēļas garumā festivāls saviem skatītājiem piedāvās baudīt daudzveidīgu un kvalitatīvu dokumentālo kino vairākās programmās.

Programmā “Baltic Focus” skatītājiem būs iespēja iepazīties ar dokumentālo kino, kas tapis Baltijas jūras reģiona valstīs, izceļot reģionam aktuālas tēmas un tendences. Savukārt programma “Artdocfest Open” piedāvās jaunākās dokumentālā kino filmas, kas tapušas Eiropā, Āzijā un citos reģionos. Festivālā uz ekrāniem nonāks vairākas dokumentālās filmas, kuras aplūko Ukrainu un karu Ukrainā. Starp tām būs skatāma dāņu kinorežisora Simona Lerenga Vilmonta filma “Māja no šķembām” (“A House Made of Splinters”), kas vēsta par dzīvi bērnu namā Austrumukrainā. Šī filma 2023. gadā tika nominēta ASV Kino Akadēmijas balvai “Oskars” kategorijā “Labākā pilnmetrāžas dokumentālā filma”.

Skatīājiem būs iespēja iepazīties ar filmām vairākās ārpuskonkursa programmās. “ArtDoc & ProArt” piedāvās dažādās kino veidošanas metodēs radītas dokumentālās filmas, kas akcentēs filmu veidošanas māksliniecisko aspektu, kā arī stāstīs par dažādiem 20. un 21. gadsimta māksliniekiem un viņu attiecībām ar savu laiku un varu. Programmā “War Before War” varēs iepazīties ar dažādu dokumentālā kino veidotāju filmām, kas vēsta par pašreizējo Ukrainas karu, bet ir tapušas pirms kara sākuma.

Pēc kino seansiem tiks organizētas arī tikšanās ar filmu veidotājiem. Festivāla laikā notiks simpozijs, kas būs pieejams kino nozares profesionāļiem. Festivālam ir svarīgs jauno dokumentālistu viedoklis, tāpēc paralēli oficiālajai programmai tiek rīkots arī Artdocfest/Riga filmu pičinga sesijas, dodot iespēju jaunajiem kino veidotājiem prezentēt savas filmu idejas.

Plašāka informācija par festivālu un tā filmām meklējama šeit: https://artdocfest.com/en/