Kora dziedātāji melnos tērpos ar diriģentu Sigvardu Kļavu

Latvijas Radio koris

Sv. Valentīna dienā festivālu “Vīnes klasika” atklās Johannesa Brāmsa “Mīlas valši”

VSIA “Latvijas Koncerti” aicina uz festivāla “Vīnes klasika” atklāšanas koncertu šī gada 14. februārī Dzintaru koncertzālē. Koncertā uzstāsies “Latvijas Radio koris” diriģenta Sigvarda Kļavas vadībā. Koncertā, līdzās Johannesa Brāmsa saskanīgākajiem kora sabalsojumiem, skanēs arī Franča Šūberta klaviermūzika četrām rokām Agneses Egliņas un Riharda Plešanova izpildījumā.

VIDEO: Sigvards Kļava, Agnese Egliņa un Rihards Plešanovs par gaidāmo koncertu

“Latvijas Radio koris” un diriģents Sigvards Kļava koncertprogrammu “Mīlas valši” dēvē par ideālās mīlestības meklējumu ceļu.  “Ak, cik maigi straume vijas caur pļavu, ak, cik burvīgi ir, kad mīlestība atrod mīlestību,” tā sapņo dzejnieks Georgs Frīdrihs Daumers Johannesa Brāmsa “Mīlas valšu” tekstos. Johanness Brāmss šos dzejoļus mūzikā iedzīvinājis ar nevainojamu iejūtību un izsmalcinātību, atspoguļojot mīlu, kas ir gan aizkustinoša, gan kodolīgi amizanta, gan saldsērīga. Komponists mīlas valšus savam izdevējam dēvēja par ‘‘sīkumiem’’, bet arī šīs šķietami vienkāršās dziesmas caurstrāvo Johannesa Brāmsa apgarotais jūtu dziļums un valdzinošā melodika.

Savukārt Franča Šūberta apjomīgā fantāzija fa minorā klavierēm četrrocīgi ir ģēnija mūža nogales darbs, kas tiek uzskatīts par klavieru dueta repertuāra šedevru. Simfoniska savā emocionālajā un dramaturģiskajā ietilpībā, fantāzija ieved rēnajā Franča Šūberta mūzikas noskaņā, kurā noslēpumaini savijas skumjas un prieks. “Man šķiet, ka šī mūzika runā pati par sevi un tā runā par mīlestību, par tās gaišo, gan, varbūt, ne tika gaišo pusi. Tas ir skaists ceļojums un es tiešām to gaidu! Mēs muzicēsim mājas atmosfērā - kā istabā, kurā Francis Šūberts uzaicināja savus draugus būt kopā. Viņš sēdās pie klavierēm, viņa draugi dziedāja un es ceru, ka mēs ar mūziku un visu šo skaisto uzbursim tieši tādu pašu ainu,” par koncertu stāsta pianiste Agnese Egliņa.

Festivāla “Vīnes klasika” ietvaros būs dzirdami dažādi koncerti:

  • 16. februārī “Dzintaru koncertzālē” festivālu turpinās Johannesa Brāmsa vijoļsonātes Vinetas Sareikas un Amandīnes Savarī izpildījumā. Vijolniece Vineta Sareika – spoža gan solistes ampluā, gan ansambļa saspēlē, viņa pieder pasaules mūziķu elitei. Šajā koncertprogrammā viņa no jauna tiksies ar Amandīni Savarī – vienu no spožākajām jaunās paaudzes franču pianistēm. Kopīgi izpētījušas un spoži ieskaņojušas Edvarda Grīga un Volfganga Amadeja Mocarta vijoļsonātes, nu abas mūziķes pievērsīsies Johannesa Brāmsa daiļradei.
  • 17. februārī “Lielajā ģildē” izskanēs koncertprogramma “Haidna “Filozofs” un Bēthovena “Pastorālā simfonija””. Koncertā uzstāsies izcilais vijolnieks Tomass Gulds, sitaminstrumentālists Bernhards Šimpelsbergers un kamerorķestris “Sinfonietta Rīga”. Programmā Ludviga van Bēthovena Sestā simfonija - “Pastorālā simfonija jeb atmiņas par dzīvi laukos”, Jozefa Haidna 22. - “Filozofu” simfonija un Johannesa Berauera žilbinošais dubultkoncerts “NoWhere NowHere”.
  • 18. februārī “Lielajā ģildē” uz skatuves kāps vijolnieks Daniils Bulajevs un kamerorķestris “Davinspiro Camerata”. Programmā Volfganga Amadeja Mocarta Piektais koncerts vijolei un orķestrim Lamažorā, Jozefa Haidna Simfonija Domažorā un Ludviga van Bēthovena 9.sonāte jeb “Kreicera” sonāte.
  • 22. februārī “Lielajā ģildē” ar savu solokoncertu uzstāsies virtuozais pianists Vestards Šimkus. Programmā Ludviga van Bēthovena 33 variācijas par Antona Diabelli tēmu op. 120.
  • 23. un 25. februārī “Lielajā ģildē” festivālu “Vīnes klasika” noslēgs Volfganga Amadeja Mocarta “Rekviēms” un “Kyrie” reminorā diriģenta Sigvarda Kļavas vadībā. Izpildījumā piedalīsies “Latvijas Radio koris” un kamerorķestris “Sinfonietta Rīga” kopā ar izciliem Latvijas solistiem – soprānu Ilzi Grēveli-Skaraini, mecosoprānu Ievu Paršu,  tenoru Artjomu Safronovu un basu Edgaru Ošleju.

Biļetes ir iespējams iegādāties „Biļešu paradīze“ kasēs un internetā.

Festivāla „Vīnes klasika“ interneta mājas lapa https://www.vinesklasika.lv/

Ieva Mora, VISA “Latvijas Koncerti” sabiedrisko attiecību speciāliste. E-pasts: ieva.mora@latvijaskoncerti.lv