Muzeja vitrīna ar materiāliem par 17. gadsimta grāmatu iespiešanu Rīgā

Izstādes “Iespiestas Rīgā. 17. gadsimta grāmatas Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja krājumā” ekspozīcijas fragments. Foto: Marta Laima Gredzena (RVKM)

Svētdienas ekskursija ar autori izstādē “Iespiestas Rīgā. 17. gadsimta grāmatas Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja krājumā”

Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs (RVKM) aicina svētdien, 28. janvārī, plkst. 13.00 un 15.00 uz īpašu ekskursiju izstādē “Iespiestas Rīgā. 17. gadsimta grāmatas Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja krājumā”.

Par eksponētajiem unikālajiem seniespiedumiem, to saturu, par grāmatu izgatavošanas procesa sākotni stāstīs, kā arī mūsdienu grāmatu iesiešanas mākslas praktiskas detaļas atklās izstādes autore Antija Erdmane-Hermane, RVKM kartogrāfijas, dokumentu, iespieddarbu un periodikas kolekciju krājuma glabātāja. 

Ekskursijas dalībnieki, ieklausoties stāstos, ko glabā izstādē eksponētās kultūrvēsturiskās vērtības, uzzinās, kad Rīgas rāte nodibināja pirmo grāmatu spiestuvi, ko paveica pirmais Rīgas tipogrāfs Nikolauss Mollīns un viņa darba turpinātāji, no kurienes uz Rīgu ceļoja papīrs, no kādiem materiāliem izgatavoja grāmatu vākus, kāds bija iespaidīgo izdevumu svars, ko atklāj grāmatu lapās paslēptās ūdenszīmes, kas zināms par grāmatsējēju cunfti Rīgā, kā arī vēl citus zīmīgus vēstures vēstījumus. Izstādes autore klātesošos iepazīstinās arī ar dažiem mūsdienās grāmatu iesējēja aroda meistariem nepieciešamajiem darba rīkiem.

Izstādē eksponētas retas vēsturiskas vērtības. Tikai daži piemēri. Grāmata “Rīgas atjaunotie aptieku noteikumi un cenrādis” (Stadt Riga erneuerte Apotheker – Ordnung und Taxa, 1685. gads), kurā fiksēti vairāk nekā 3000 ārstniecības līdzekļi, kas tikuši tirgoti Rīgas aptiekās, ir vienīgais saglabājies šī izdevuma pilnais eksemplārs Latvijā. Ernsta Glika latviešu valodā tulkotās Bībeles pirmizdevums "Tā Svēta Grāmata jeb Dieva Svētais Vārds…", izdota 1689. gadā. Pirmais prozas oriģinālsacerējums latviešu valodā – Georga Manceļa “Ilgi gaidītais latviešu sprediķu krājums” (Langgewünschte lettische Postill), izdots 1654. gadā (muzeja krājumā saglabājusies šī apjomīgā darba pirmizdevuma daļa). Īpaša ir iespēja ar skatienu “aptaustīt” Rīgas mācītāja Hermaņa Samsona sprediķu krājuma “Debesu dārgumu krātuve” (“Himmelische Schatzkammer”) saglabājušos titullapu no Nikolausa Mollīna 1625. gada iespieduma. Izstādes eksponāti stāsta arī par 1630. gadā dibināto grāmatsējēju cunfti. Pirms vairāk nekā 300 gadiem Rīgas grāmatsējēju paveiktajam ir nepārvērtējama kultūrvēsturiska vērtība.  

Izstāde “Iespiestas Rīgā. 17. gadsimta grāmatas Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja krājumā” iekārtota muzeja ekspozīcijas “Rīga Livonijas sastāvā. 13.-16. gs.” zālē.

  • Svētdien, 28. janvārī, muzejs atvērts apskatei no 10.00-17.00. Dalība svētdienas ekskursijā: ar ieejas biļeti muzejā (skolēniem – EUR 1.00, studentiem un pensionāriem – EUR 3.00, pārējiem – EUR 5.00). Pulcēšanās uz ekskursiju – muzeja vestibilā.

Papildu informācija: RVKM Komunikācijas darba nodaļā, tālr.: 67356676.

Muzeja tīmekļvietne: https://www.rigamuz.lv/rvkm/.
FB lapa: https://www.facebook.com/Rigamuz.

Anotācija pievienotajiem diviem publicitātes attēliem:

Informāciju sagatavoja: Ingrīda Lukašēviča, Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja Sabiedrisko attiecību speciāliste. E-pasts: ingrida.lukasevica@rigamuz.lv.