Svētdienas ekskursija „Jūrnieki, kuģi, bākas: lietas un vietas” Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā

Svētdienas ekskursija „Jūrnieki, kuģi, bākas: lietas un vietas” Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā

Svētdien, 30. oktobrī, plkst. 13.00 uz tematisku ekskursiju „Jūrnieki, kuģi, bākas: lietas un vietas” interesenti gaidīti Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā.

Latvijas kuģniecības vēstures pētnieka Andra Cekula vadītajā ekskursijā, tās dalībnieki iepazīs pašlaik eksponētās, no muzeja krātuvēm “dienas gaismā” celtās „Sen aizmirstas lietas jūrniecībā”, kā arī uzzinās gana daudz Latvijas kuģniecības vēstures stāstus, ieraudzīs vēstures liecības par latviešu kuģinieku gaitām tuvās un tālās jūrās un okeānos, par kuģu veidiem, par darbarīkiem un instrumentiem, par jūrasbraucēju dzīvi, par skarbo un riska pilno jūrasbraucēju darba ikdienu.

Andris Cekuls ir pētījis bāku vēsturi, kas rezultējusies grāmatā „Latvijas bākas”. Līdz ar to ekskursijas dalībniekiem būs iespēja uzzināt saistošus faktus par šiem senajiem, romantiskajiem un tik nepieciešamajiem navigācijas instrumentiem.

1860. gados Baltijas jūras un Rīgas jūras līča piekrastē sāka būvēt buriniekus, kas radīja un veicināja  apvērsumu Latvijas piekrastes iedzīvotāju ikdienas dzīvē. Tika pielietoti jauni kuģu būves darba rīki, radīti jauni burinieki, jauni, ar kuģniecību saistīti ikdienas valodas jēdzieni.

Pašlaik Latvijas kuģniecības vēstures ekspozīcijā īpašā vitrīnā apskatāmas “Sen aizmirstas lietas jūrniecībā” – mūsdienās neparasti, bet senāk neaizstājami jūrnieku darbarīki un sadzīves priekšmeti, kas gadu desmitiem rūpīgi vākti un tiek saudzīgi glabāti muzeja Latvijas kuģniecības vēstures krājumā. Ekskursijas gaitā varēs uzzināt, kas ir zīdvesters, mālšpiks, gardmans, līķēšanas adata, tauku rags, balasta maisiņš un vēl virkne citi šodien no jauna atklājami, sen aizmirsti jūrnieku ikdienas darba rīki, kā arī apskatīt jūrnieku darinātos apbrīnas vērtos veikumus: kuģu modeļus stikla pudelēs.

Ekskursija muzeja Latvijas Kuģniecības vēstures ekspozīcijā pavērš ieskatu leģendu, piedzīvojumu un smaga darba piesātinātajā latviešu jūrnieku dzīvē.

Vērojot tālu jūru vējus piedzīvojušos priekšmetus, kas tagad savus stāstus vēsta muzeja apmeklētājiem, domās ieskanas dziesmas vārdi: „Uz Gambiju, Kongo, Kubu, Tobago/ Pie Indijas tempļiem zeltā kas spīd,/ Pa sentēvu pēdām ūdeņus vagot,/ Iet latvieši jūrā šodien un rīt.” (A. Krūkļa vārdi, R. Paula mūzika).

Pulcēšanās uz ekskursiju - muzeja vestibilā. Dalība svētdienas ekskursijā – ar muzeja ieejas biļeti (skolēniem EUR 1.00, studentiem un senioriem EUR 3.00, pārējiem – EUR 5.00, pirmsskolas vecuma bērniem - brīva ieeja). Svētdienas ekskursiju muzejs dāvā bez papildu maksas. 

Papildu informācija: Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja Komunikācijas darba nodaļā, tālrunis: 67356676. www.rigamuz.lv/rvkm; FB: @Rigamuz

Anotācija pievienotajiem publicitātes attēliem: 1. Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja Kuģniecības vēstures ekspozīcijas fragments. 2. Kuģa modelis stikla pudelē no Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja krājuma.

Informāciju sagatavoja: Ingrīda Lukašēviča, Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja Sabiedrisko attiecību speciāliste. E-pasts: ingrida.lukasevica@rigamuz.lv

info@rigamuz.lv