«Trio Palladio» - ekskluzīvā koncertā Mazajā Mežotnes pilī jau šonedēļ

Šo sestdien, 9. septembrī, ar ekskluzīvu koncertu Mazajā Mežotnes pilī viesosies «Trio Palladio», kurā apvienojušies trīs izcili mūziķi: čelliste Kristīne Blaumane, vijolniece Eva Bindere un pianists Reinis Zariņš.. Koncerta sākums – plkst.19.00.

Šajā īpašajā koncertā Lielupes krastā skanēs Ludviga van Bēthovena «Klavieru trio do minorā op.1 nr.3», Kristapa Pētersona darbu «Nakts» un Johannesa Brāmsa «1. Klavieru trio si mažorā op.8».

«Šis monumentālais Brāmsa trio ceļojums mums ir pirmoreiz kopā, lai gan uz šo pieredzi esam cerējuši jau labu laiku. Un kāpēc cerējuši? Jo šis simažora trio, lai gan jau tūkstošiem reižu interpretēts, mūziķus turpina vilkt pie sevis, iespējams, tieši sava visaptverošā vēriena dēļ, kas atgādina pilnu dzīves pieredzes spektru. Protams, kad to tā pasaka ar vārdiem, tad tas pašam izklausās pārāk patētiski... Taču tā laikam ir ar visu izcilo mūziku. Gribas izteikt vārdos, taču labāk tomēr spēlēt, klausīties un klusēt.»

«Trio Palladio» muzicē trīs izcili kamermūziķi un atzīti ierakstu mākslinieki – vijolniece Eva Bindere, čelliste Kristīne Blaumane (viņa ir arī Londonas Filharmonijas orķestri čellu grupas koncertmeistare) un pianists Reinis Zariņš. 2020. gadā kritiķu atzinību guvušais trio debijas albums ar Pētera Vaska darbu ieskaņojumiem saņēma prestižā žurnāla «Gramophone» Editor’s Choice; tāpat visi trīs mūziķi ir «Lielās Mūzikas balvas» laureāti.

Jāpiebilst, ka «Trio Palladio» nosaukums izvēlēts par godu Andrea Palladio (Palladio, 1508–1580) – vienam no visu laiku ietekmīgākajiem arhitektiem. Šis renesanses laika ģēnijs smēlās iedvesmu no leģendārā romiešu arhitekta Vitrūvija priekšstatiem par arhitektūras nepieciešamo saikni ar mākslām un zinātnēm, kas balstās uz skaitļiem un proporcijām. Gudrības, zinību, mākslu, amatu, karošanas, prāta, meistarības, izveicības un izdomas dievietes Atēnas pavārdu jaunajam meistaram Andream piešķīra viņa skolotājs Džans Džordžo Trisīno, ievērojams dzejnieks, dramaturgs, valodnieks. Un patiešām – grieķu-romiešu klasiskās formas un proporcijas iegūla Andrea Palladio celtnēs un idejās, kuru ietekme plaši izpletusies abos Atlantijas okeāna krastos.

Koncertsezonas turpinājumā 30. septembrī ar neapoliešu dziesmu programmu uzstāsies pasaulslavenais tenors Aleksandrs Antoņenko, bet 12. novembrī pilī uzstāsies Reinis Zariņš  ar latviešu klaviermūzikas programmu, atzīmējot Andra Dzenīša 45. jubilejas gadu, kur atskaņos mūsu klasiķa Georga Pelēča mūziku, kā arī Lindas Leimanes, Krista Auznieka un Matīsa Čudara skaņdarbus.

Biļetes uz koncertu var iegādāties «Biļešu Paradīzes» tīklā.