Ukrainas kino dienas Latvijā

Šī gada 2. un 3. septembrī kinoteātrī “Splendid Palace” norisināsies ukraiņu filmu festivāls, kas ir veltīts Ukrainas neatkarības 32. gadadienai.

Ukrainas kino dienas Latvijā notiek jau trešo reizi, un šogad to fokusā būs Ukrainas un tās tautas varonīga cīņa pret agresoru – Krieviju, cīņa par savu brīvību un neatkarību.

Festivāla mērķis ir ne tikai ukraiņu kino popularizēšana ārzemēs, bet arī objektīvas un patiesas informācijas sniegšana par situāciju Ukrainā, kas ir saistīta ar Krievijas uzsākto nežēlīgo karu, kā arī starptautiskā atbalsta turpināšanas Ukrainai aktualizēšana.

Ukrainas vēstnieks Latvijā Anatolijs Kucevols saka: “Ukrainas kino dienas ir svarīgs mūsdienīgs elements tajā, kā mēs parādām mūsu kultūru un mūsu dzīvi. Šodien tas ir arī instruments cīņā par neatkarību. Ļoti patīkami novērot, ka latviešu skatītāja interese par Ukrainas kinomākslu pieaug, un tas nozīmē, ka ukrainiskais ir mūsdienīgs un kvalitatīvs, saprotams dažādām paaudzēm un ataino tādas emocijas, kādas skatītāji gribētu izjust vai pārdzīvot, diemžēl, līdzjūtot. Kino bija un vienmēr būs darbības motivators. Esmu pārliecināts, ka arī turpmāk ukraiņi un latvieši kopā cīnīsies pret netaisnību, par mieru visā pasaulē”.

2. septembrī plkst. 16.00 Ukrainas kino dienas tiks atklātas ar ukraiņu militāro drāmu “Mirnij 21” (2023.), režisors Ahtems Seitablajevs. Filma atspoguļo 2014. gada jūnija notikumus Luhanskas pierobežā. Galvenā tēma tiek atklāta caur Luhanskas robežsargu vienības prizmu. Ukraiņu karavīrus krievu specdienesti centās “miermīlīgi” piespiest nodot savu valsti.

Skatītājus gaida arī citas filmas:

  • 2. septembrī “Kultūra un karš”. Rež. Ahtems Seitablajevs.
  • 3. septembrī plkst. 16.00 “Pazaudēta māja” un plkst. 17.25 “Dziedātāja Žozefīne un Pēlu tauta”.

Pirms filmu demonstrēšanas  kinoteātra Splendid Palace hollā projekta "Kultūra vs karš" ietvaros notiks arī fotoizstādes atklāšana. Fotoizstāde, kas parāda ukraiņu pretošanos un ukraiņu karavīru varonību cīņā ar Krievijas agresoru, veidota no pazīstamu ukraiņu kinooperatoru un fotomākslinieku darbiem - Sergija Mihalcuka, Jurija Gruzinova, Vjaceslava Pilunska, Vladas un Konstantīna Liberovu, Dmitrija Sanina un citiem.

Filmas ukraiņu valodā ar subtitriem latviešu valodā.

Pasākumā ieeja ir bez maksas.

Festivāla organizatori: Ukrainas vēstniecība Latvijā, nevalstiskā organizācija “Kultūras balss”. Atbalsta: Ukrainas Ārlietu ministrija, Rīgas dome un Ziedot.lv.

Aicinām visus interesentus apmeklēt Ukrainas kino dienas kinoteātrī “Splendid Palace”.