Vokālās grupas SCHOLA CANTORUM RIGA koncerts Akustiskajā koncertzālē “Īle”

Vokālās grupas SCHOLA CANTORUM RIGA koncerts Akustiskajā koncertzālē “Īle”

Šī gada 2. septembrī plkst. 20.00 Akustiskajā koncertzālē “Īle” uzstāsies Guntara Prāņa vadītā vokālā grupa SCHOLA CANTORUM RIGA. Sveču gaismā skanēs viduslaiku sakrālās mūzikas koncertprogramma "Illumina".

Gregoriskais korālis un dažādi vēlo viduslaiku polifono dziedājumu piemēri ļaus iejusties viduslaiku uzstāšanās praksē dažādās Eiropas pilsētās. Tas bija laiks, kad gregoriskie dziedājumi joprojām dominēja garīgajā mūzikā, lai gan pastāvēja līdzās dažādiem laicīgiem mūzikas žanriem, kuros ļoti liela nozīme bija improvizācijai un lokālās mūzikas tradīcijai. Visi šie žanri pastāvīgi mijiedarbojās un piešķīra viens otram lielu dzīvīgumu. Koncertā varēs dzirdēt arī unikālo viduslaiku instrumentu - rataliru.

Jau vairāk nekā divas desmitgades vokālā grupa SCHOLA CANTORUM RIGA ir aktīva gregoriskā korāļa un citu seno repertuāru atskaņotāja, savu interpretāciju balstot uz senāko neimu rokrakstu studijām. Laika gaitā tā attīstījusies par grupu ar ļoti plašu un daudzveidīgu repertuāru. Tās galvenais mērķis ir atskaņot mūziku augstā mākslinieciskā un profesionālā līmenī, kas atspoguļojas grupas daudzajos koncertos Latvijā un ārzemēs, kā arī regulāros ierakstos. 2017. gadā vokālā grupa par izcilu sniegumu tika nominēta Latvijas Lielās mūzikas balvai.

Guntars Prānis ir SCHOLA CANTORUM RIGA dibinātājs un mākslinieciskais vadītājs, kam bagāta pieredze atskaņotājmākslā, ir diriģents, starptautiski atzīts muzikologs, senās mūzikas pētnieks un pašreizējais Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas profesors un rektors.

Koncertu organizē SIA “Balsis” sadarbībā ar Īles luterāņu baznīcas fondu, pateicoties Dobeles novada pašvaldības līdzfinansējumam.

Biļetes www.bilesuparadize.lv.


Tuvākais koncerts Akustiskajā koncertzālē “Īle” - 7. oktobris, MAGNIFIKĀTS. BAHS. ĪLĒ., Johana Sebastiana Baha Magnifikāts. Atskaņojumā piedalās Viktorija Majore, Inese Romancāne, Ieva Parša, Mārtiņš Zvīgulis, Diāna Jaunzeme-Portnaja, Jasmīnas koris (diriģente Agita Rimšēviča, muzikālais vadītājs Matīss Circenis).